Acasă Social Peste 17 milioane de lei, cheltuiți din bugetul de stat timp de...

Peste 17 milioane de lei, cheltuiți din bugetul de stat timp de 10 ani pentru un proiect ce nu a mai fost implementat

0

Guvernul Recean a decis să reorganizeze Unitatea de implementare a Proiectului de construcție a penitenciarului din Chișinău, care există deja de zece ani și pentru care s-au cheltuit peste 17 milioane de lei, deși proiectul de construcție a Penitenciarului modern nici nu a fost inițiat. Potrivit unei modificări la Hotărârea Guvernului nr.173/2014 cu privire la crearea acestei instituţii, au fost stabilite atribuțiile și responsabilitățile părților implicate în implementarea și administrarea Proiectului de construcție a penitenciarului din Chișinău, a fost revizuită componența Comitetului de supraveghere şi concretizate atribuțiile funcționale ale președintelui şi membrilor, se arată într-o investigație Mold-street.com.

17 milioane lei pentru a plăti salarii la 7 angajaţi care nu se ştie ce au făcut

La fel, s-a decis şi optimizarea Unității prin reorganizarea structurală a acesteia, respectiv în loc de șapte angajaţi ar urma să fie doar trei.

Proiectul de document relevă că, în perioada anilor 2014-2023, finanțarea cheltuielilor de personal a Unității de implementare a Proiectului de construcție a penitenciarului din Chișinău s-a realizat din două surse principale:

  • grant extern de 3.888.900,25 lei – pentru salariul specialistului în achiziții;
  • contribuție din bugetul de stat – 13.206.202,64 lei.

Astfel, în total în decurs de zece ani au fost cheltuiţi peste 17 milioane lei pentru personalul acestei instituţii.

Ministerul Justiţiei estimează că pentru nouă structură, pentru perioada 2024-2028, se planifică cheltuieli salariale în sumă de 12,45 milioane lei (575.111 euro), dar susţine că nu vor mai fi necesare mijloace financiare suplimentare.

Or, implementarea nemijlocită a Proiectului de construcție a penitenciarului din Chișinău va fi finanțată din împrumutul oferit de către Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și contribuția ce este oferită de Guvernul R. Moldova.

Anterior, Guvernul a decis că Oficiul Națiunilor Unite pentru Servicii de Proiecte (UNOPS) – o agenție ONU specializată în implementarea proiectelor mari de infrastructură – va fi responsabil de o parte din achizițiile necesare pentru construcția noului penitenciar din Chișinău.

UNOPS va mai monitoriza și supraveghea etapele tehnice, va controla calitatea și va gestiona riscurile, comunică ministerul Justiției.

Costuri estimate la 76 milioane euro

Conform devizului de cheltuieli actualizat în anul 2023, costul total al proiectului viitorului Penitenciar s-a majorat cu 50%, până la 75,9 milioane de euro (din care 64,7 de milioane euro reprezintă costul construcției, iar 3,3 de milioane – construcția parcului fotovoltaic și a sistemelor de eficiență energetică).

Costurile operaționale UNOPS, de supraveghere tehnică a construcției, inclusiv comisionul de management, sunt estimate la 3,48 milioane euro.

Un Amendament la Acordul dintre Guvern și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei privind acest nou penitenciar prevede că termenul de încheiere a proiectului se prelungește până la 31 decembrie 2028, iar capacitatea penitenciarului va fi de 1.050 de locuri.

Ministerul Justiției menționează că contribuția financiară din partea Guvernului se ridică la 25,9 milioane de euro, în urma majorării costului proiectului. Grosul finanțării proiectului va fi asigurat dintr-un credit de 50 de milioane de euro din partea Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Amintim că, în vederea îmbunătățirii condițiilor de detenție, potrivit normelor și standardelor internaționale, Guvernul Republicii Moldova și-a asumat obiectivul de construcție și reconstrucție a unor penitenciare, inclusiv a unui penitenciar nou în municipiul Chișinău, în locul celui cu nr.13.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.