Acasă Politic Întrevederea Maiei Sandu cu fermierii și furnizorii de inputuri: „Soluții miraculoase și...

Întrevederea Maiei Sandu cu fermierii și furnizorii de inputuri: „Soluții miraculoase și ușoare nu există”

0

Președinta Maia Sandu s-a întâlnit miercuri, 25 septembrie, cu reprezentanții mai multor asociații de producători de cereale din diferite regiuni ale țării, dar și cu reprezentanții unor furnizori de inputuri pentru sectorul agricol, pentru a discuta despre problemele cauzate de secetă și arșiță. Discuția a durat aproape două ore, iar l-a final s-a ajuns la concluzia că reprezentanții Președinției, Parlamentului și Guvernului vor avea discuții pentru a identifica soluții de sprijin a fermierilor, scrie ziar.md.

Maia Sandu a anunțat că în cadrul întrevederii de la Președinție a ascultat precizările fermierilor și „am încercat să găsim împreună soluții pornind de la realitatea existentă”. Președinta susține că „soluții miraculoase și ușoare pentru o problemă de lungă durată în sectorul agricol nu există”, menționând că în cadrul discuției cu fermierii s-a ajuns la concluzia că trebuie identificat „un instrument clar prin care să protejăm fermierii de penalitățile exagerate și silite”.

„Voi discuta cu Parlamentul și Guvernul pentru a deschide o comunicare nouă cu fermierii ca, prin dialog, să se identifice soluții de comun acord, ținând cont de solicitările sectorului cerealier, ale furnizorilor de inputuri, dar și de capacitățile bugetare ale statului. Voi îndemna ministerul să transparentizeze subvențiile acordate prin publicarea unei liste complete a tuturor celor care au beneficiat de subvenții din partea statului”, a precizat Maia Sandu într-o postare pe rețelele sociale.

De cealaltă parte, membrul Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Brînză, a declarat că 99% din răspunsurile pe care le-au auzit fermierii la solicitările expuse la Președinție au fost: „Nu se poate, nu-i posibil, așa practică nu există”.

„Ultimul îndemn a fost să plantăm cât mai mulți copaci, să avem grijă de natură. Președinția o să încerce în cel mai scurt timp să aibă o întâlnire cu Parlamentul și Guvernul să vadă ce urmează, care este soarta acestei legi. Doamna președintă a recunoscut că s-a grăbit cu promulgarea legii, nu a știut că aceasta va crea atâtea semne de întrebare. A crezut că va fi totuși o lege benefică, iar autorii au solicitat cât mai repede votarea și promulgarea. Acum a contuzionat că sunt multe semne de întrebare. Furnizorii de inputuri cer anularea, noi cerem modificarea legii. (…) Nu este răspuns. O să se vadă, o să se discute, o să se consulte”, a declarat Alexandru Brînză în urma întrevederii de la Președinție.

Agricultorii moldoveni au protestat pe 16 și 17 septembrie cu tehnica agricolă în raioanele țării, iar pe 19 septembrie, au venit, fără tractoare, la Președinție pentru a cere modificarea legii privind măsurile de sprijin pentru agricultorii afectați de seceta și arșița din acest an.

Agricultorii susțin că măsurile nu sunt suficiente și cer ca legea să fie întoarsă urgent în Parlament, pentru a fi operate modificări, astfel încât toți fermierii să beneficieze de ajutor, nu doar anumite categorii. În acest context, președinta Maia Sandu i-a invitat pe fermieri la o discuție la Președinție, pentru a aborda problemele din sectorul agricol și a identifica soluții.

Între timp, la data de 24 septembrie, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a semnat scrisorile oficiale adresate miniștrilor ai agriculturii din UE, SUA, Canada, Japonia și Norvegia, solicitând sprijin pentru instituirea unui Fond de Dezvoltare și Solidaritate pentru agricultura moldovenească.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.