Acasă Extern Americanii au pus o „condiție șocantă” Turciei pentru a accepta să-i vândă...

Americanii au pus o „condiție șocantă” Turciei pentru a accepta să-i vândă avioane F-35, scrie presa turcă

0

SUA au făcut o nouă propunere pentru a ridica piedicile din calea vânzării de avioane F-35 către Turcia, scrie Haberler, preluat de Rador Radio România. Americanii au pus o „condiție șocantă” pentru a da undă verde tranzacției, titrează ziarul turc.

Washingtonul a spus că Turcia va fi reinclusă în programul F-35 în cazul în care sistemele de apărare aeriană S-400 de producţie rusească vor fi transferate la baza militară de la Incirlik, aflată sub controlul forţelor SUA.

Astfel, SUA ar accepta să primească înapoi Turcia în programul de înzestrare cu avioane F-35 în cazul în care sistemele de rachete ruseşti ar fi „trase discret pe dreapta”.

Prin transferarea rachetelor la Incirlik, bază aflată sub control american, Turcia nu ar încălca niciuna dintre condiţiile acordului semnat cu Rusia.

F-35, problemă în relaţiile dintre SUA şi Turcia

SUA şi NATO susţin că este o problemă faptul că Turcia a achiziţionat sistemul rusesc de apărare aeriană S-400. Responsabili americani şi din NATO spun că rachetele S-400 nu vor putea fi integrate niciodată în sistemele de apărare şi radar ale NATO.

Din acest motiv, SUA au anunţat pe 17 iulie 2019 că elimină Turcia din procesul de producţie al avioanelor de nouă generaţie F-35, proiect în care Turcia era partener.

Ca motiv, a fost invocat faptul că în cazul în care sistemele ruseşti S-400 deţinute de Turcia ar fi fost folosite împreună cu avioanele F-35, informaţii sensibile referitoare la noile avioane ar fi putut fi furate de către ruşi.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.