Acasă Social Jurnalista Mihaela Tarlapan, sare în apărarea sportivilor moldoveni de la JO: ”Veniți...

Jurnalista Mihaela Tarlapan, sare în apărarea sportivilor moldoveni de la JO: ”Veniți cu scuze publice, aduse acestor copii, care v-au dus faima în întreaga lume!”

0

S-a lăsat cu ”scântei” în spațiul mediatic, după o gafă de proporții comisă de Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale, care a publicat un comunicat desurăjător, în urma prestației sportivilor moldoveni Irina Rîngaci și Victor Ciobanu la Jocurile Olimpice de la Paris. La scurt timp, postarea a fost ștearsă, fapt care a stârnit indignarea jurnalistei Mihaela Tarlapan, care a cerut scuze publice instituției cu pricina. Mai mult, Tarlapan a cerut și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să vină cu o reacție, însă deocamdată fără efect.

” Debut cu stângul pentru luptătorii din Republica Moldova la Jocurile Olimpice de la Paris. Victor Ciobanu (60kg) la lupte greco-romane, nu a putut să repete la această ediție a Olimpiadei de Vară, nici măcar performanța de la Tokyo, când sa clasat pe locul V. El a cedat în duelul de deput contra nor-coreeanul Ri Se Ung. Aceeași soartă a avut-o și Irina Rîngaci (68kg)…” se arăta în comunicatul emis de Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale, după prestația sportivilor moldoveni.

La scurt timp, însă, instituția a șters postarea, dar fără să se lasă nevăzută. Printre cei care nu au trecut cu vederea a fost jurnalista și expert în comunicare publică, Mihaela Tarlapan.

EU NU POT SĂ TAC! Urmăresc prestațiile conaționalilor mei de la Jocurile Olimpice și recunosc că mă lasă cu emoții fiecare înfrângere. Dar! Știu că aceste înfrângeri sunt mult mai dureroase pentru ei, cei care poate au renunțat la copilărie în favoarea antrenamentelor, cei care reduc la maxim ieșirile cu prietenii, de dragul visului. Să nu mai pomenesc de condițiile în care unii dintre ei sunt nevoiți să se antreneze. Acești sportivi minunați au petrecut ore nesfârșite în antrenamente, și-au împins limitele și au făcut sacrificii uriașe pentru a-și reprezenta țara pe cea mai înaltă scenă sportivă din lume.Și cu ce se aleg? Îi vedem cum unii, ascunși în spatele unui calculator/telefon, îi critică pe acești eroi pentru că au pierdut. De ce? Credeți că ei nu înțeleg cât de multă muncă, pasiune și dedicare stau în spatele fiecărui moment petrecut pe teren, sau saltea? Nu înțeleg câte lacrimi, dureri și momente de îndoială au înfruntat acești sportivi pentru a ajunge acolo unde sunt?Sigur, am văzut și citit postarea celor de la Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale. O postare (atașez screen) care a fost lipsită de orice urmă de motivație și recunoștință pentru sportivii noștri. În loc să-i sprijine și să le ofere cuvinte de încurajare, au ales să transmită un mesaj penibil, fără sensibilitate. Vezi doamne: “Ceban Victor nu a putut să repete la această ediție, nici măcar performanța de la Tokyo, când s-a clasat pe locul V. Aceeași soartă a avut-o și Irina Rîngaci… “ a scrist Tarlapan pe rețelele de socializare.

În continuare, Tarlapan precizat că nu este suficient ca o astfel de instituție să se limiteze doar la înlăturarea comunicatului, solicitând scuze publice în fața sportivilor.

Oare aceasta este atitudinea care ar trebui să reflecte valorile și spiritul de solidaritate pe care ar trebui să le cultive o astfel de institiție de stat? Dar oare nu v-ați ridica voi fundurile de pe scaune și ați ieși în locul acestor tineri pe saltea? Sau treburile matematice făcute pe sub mese sunt mai rentabile?
Vi se pare că “spălarea la față” după o asemenea GAFĂ este posibilă doar prin ștergerea cu tupeu a postării cu pricina?
Nu, domnilor! Este cazul să veniți cu scuze publice, aduse acestor copii, care v-au dus faima în întreaga lume!Anume așa se procedează în rândul celor “mari” care știu să-și asume responsabilitățile!, mai scrie jurnalista.

Tot în mesajul său public, comunicatorul a cerut și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să comenteze gafa instituției.

Dan Perciun și Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova nu vor să ne spună și ei ceva? Întreb și eu, nu de alta dar, cred că anume în aceste momente dificile, sportivii noștri au nevoie de susținerea noastră necondiționată. Fiecare dintre ei a lăsat totul pe teren, a luptat cu toată puterea și a demonstrat un curaj deosebit. Ei merită toată recunoștința noastră pentru eforturile lor neobosite și pentru dedicarea lor exemplară.Haideți să fim mândri de sportivii noștri (care și așa sunt călcați în picioare de autorități) și să le oferim toată susținerea de care au nevoie. Ei merită toată recunoștința noastră pentru eforturile și sacrificiile pe care le-au făcut pentru a ne reprezenta la Jocurile Olimpice, a conchis Mihaela Tarlapan.

În scurt timp, după acest mesaj, postarea a devenit virală pe rețelele de socializare, fiind distribuită și aplaudată inclusiv de tinerii sportivi moldoveni, participanți la Jocurile Olimpice din acest an, semn că este un subiect sensibil pentru ei.

„Din păcate moral au fost duși la condiția ca să piardă, pentru că acei sportivi care zic adevărul sunt discriminați și lăsați în umbră. În ultimul cantonament înainte de Olimpiadă a fost lipsit intenționat de persoana care avea grijă de procedurile necesare pentru reabilitare. Iar prin postarea lor lipsită de tact și empatie, au vrut să demoralizeze și mai mult, arătând cât de mult se bucură de înfrângere”, a comentat Felicia Railean, cu referire la luptătorul Victor Ciobanu.

Am rămas impresionată de această postare. De fapt voi vreți învingători și campioni dacă tot voi îi distrugeți psihologic. De unde să mai iei puteri și să te ridici ca să învingi dacă ești devalorizat de proprii tăi conaționali? Sunteți săraci cu duhul și vai de capul vostru,celor care doar știți să vă dați cu fundul la gard punând pe umerii sportivilor toată responsabilitatea înfrîngerii… a scris o altă tânără.

Amintim că luptele celor doi sportivi moldoveni au avut loc pe 5 august curent, tot atunci fiind făcută și postarea cu pricina. Până astăzi, însă, nici reprezentanții Centrului Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale și nici ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, nu au venit cu o reacție.

Amintim că 26 de sportivi ne reprezintă R. Moldova la Jocurile Olimpice (JO) de la Paris, care se desfășoară în perioada 26 iulie – 11 august.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.