Un grup de companii înregistrate în R. Moldova a ajuns să gestioneze o flotă impresionantă de tankere ce transportă cantităţi semnificative de petrol rusesc.
RISE Moldova a identificat mai multe companii moldoveneşti, care au ajuns să joace un rol important în transportul maritim de petrol rusesc. Acestea sunt controlate de persoane interpuse, unele dintre care se arătau surprinse de faptul că firmele lor ar gestiona petroliere, scrie Moldstreet.com.
Peste 20 de petroliere
Datele citate în investigaţia RISE Moldova denotă că, în ultimele 6-7 luni, până la 2% din petrolul rusesc a fost transportat cu petroliere a căror management este asigurat de firme moldoveneşti, care nici măcar nu au angajaţi în Moldova.
Majoritatea acestor petroliere sunt incluse în aşa-zisă „flotă din umbră” a Rusiei (Russia’s Shadow Fleet), modalitate prin care Kremlinul încearcă să evite sancțiunile internaționale impuse ca urmare a atacului asupra Ucrainei.
Numărul petrolierelor „moldoveneşti” identificate de RISE Moldova depăşeşte 23 de unităţi, ceea ce presupune aproape 6% din „flota din umbră” a Rusiei.
Autorii susţin că, dacă e să dăm crezare afirmaţiilor unei companii de la Chişinău, care susține că operează cu o flotă de 50 de tankere, apoi de fapt ar putea fi vorba de circa 70 de tankere, o flotă destul de impresionantă.
Milioane de tone de petrol rusesc
„Firmele moldovenești identificate de RISE Moldova au mai multe asemănări şi conexiuni între ele: au fost înregistrate după 24 februarie 2022, ziua când Rusia a început războiul activ în Ucraina; au în denumire, de regulă, cuvintele „Ship Management”, „Shipping”, sau „Shipmanagement”; au aceleaşi adrese juridice; au administratori şi fondatorii afiliaţi şi, de cele mai dese ori, aceleaşi cifre şi greşeli în notele informative la situaţiile financiare”, se menţionează în anchetă.
„Şi pentru noi este o provocare să identificăm cine este proprietarul real al acestor vase, pentru că deseori ele sunt înregistrate în jurisdicţii de unde nu este disponibilă informaţia sau bazele de date nu sunt deschise şi nu poate fi găsită informaţia [respectivă]”, declară pentru RISE Moldova, Benjamin HILGENSTOCK, Senior Economist la Kyiv School of Economics Institute.
Conform datelor Kyiv School of Economics Institute citate de RISE Moldova, doar în prima jumătate a anului 2024 cantitatea de petrol şi produse petroliere din Rusia transportată/exportată de tankere a căror management este asigurat de firme din Moldova a constituit circa 27,5 milioane de barili, ceea ce este egal cu aproximativ 3,75 milioane de tone.
În raport cu volumele de hidrocarburi pe care le exportă Rusia, volumele transportate de petrolierele gestionate de companiile din Chișinău sunt de circa patru ori mai mari decât importul anual de produse petroliere al Moldovei.
Aceasta cantitate valorează circa 2,2 miliarde de dolari, raportat la prețul mediu de la bursă pentru marca Brent sau circa 1,7 miliarde de dolari, dacă calculăm la prețul plafon de 60 de dolari pe baril stabilit de statele occidentale pentru petrolul rusesc.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.