Este o întrebare pe care ne-o punem cu toții după ce, de exemplu, am petrecut o noapte cu partenerul sau cu un prieten, iar dimineața am observat că unul este plin de înșepături, iar celălalt, nu. Și oricât de amuzantă ar fi problema (în special pentru cel care nu a fost înțepat de țânțari), merită să încercăm și o abordare științifică.
Să nu uităm că, în timp ce mușcăturile roșii, dureroase și umflate sunt destul de rele, agresorii bâzâitori pot răspândi, de asemenea, o serie de agenți patogeni periculoși și reprezintă un risc tot mai mare pentru sănătate în Europa. Așadar, ce face ca o persoană să fie mai atractivă decât alta pentru țânțari? MSN citează MailOnline și explică aici ce spun experții că este, și ce nu este, adevărat în legătură cu acest fenomen, scrie Digi24.ro.
Cât de mare ești și cum respiri
Țânțarii își urmăresc prada prin miros, iar unul dintre lucrurile pe care le caută este dioxidul de carbon. Dioxidul de carbon (CO2) este un gaz pe care îl expirăm și acționează ca un semnal de orientare pentru insecte. Astfel, cantitatea de CO2 pare să conteze. Persoanele mai mari expiră în mod natural cantități mai mari de dioxid de carbon și, din acest motiv, experții spun că au tendința de a fi mușcate mai des.
În lumea reală, acest lucru se traduce prin faptul că bărbații sunt mușcați mai mult decât femeile, femeile însărcinate sunt mușcate mai mult decât femeile care nu sunt însărcinate, iar adulții sunt afectați de mușcături mai mult decât copiii. Dr. Robert Jones, un expert în controlul bolilor de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, a declarat că persoanele mai grase pot fi, de asemenea, ținte din acest motiv. Se consideră că aceeași logică se aplică și persoanelor cu o rată crescută a respirației.
Mirosul natural
De asemenea, se crede că aroma unică a oamenilor joacă un rol în selectarea victimelor țânțarilor.
Parfumul nostru natural este determinat de o combinație a geneticii noastre, precum și de microbiota pielii, comunitatea de organisme microscopice care trăiesc pe suprafața cărnii noastre.
S-au făcut anumite teste, mai multe persoane și-au lipit de corp benzi pentru a se impregna cu mirosul lor, apoi acestea au fost expuse țânțarilor, pentru a le determina preferințele olfactive. Deși există dovezi că aroma personală reprezintă o parte semnificativă a atracției pentru țânțari, oamenii de știință încearcă încă să afle exact care sunt compușii responsabili și ce putem face pentru a-i masca sau a-i reduce.
Dr. Jones a declarat: „Credem că factorii genetici și microbiomul pielii noastre afectează compușii volatili produși de organismul nostru, iar acest lucru afectează, la rândul său, modul în care mirosim”.
S-a demonstrat că unii dintre acești compuși sunt atractivi pentru țânțari, astfel încât, dacă organismul dumneavoastră produce mulți dintre acești compuși, ați putea atrage mai mulți țânțari decât alte persoane.
Alegerea ținutei poate face din tine o țintă
Deși mirosul este cel mai bun simț al țânțarilor, nu este singurul, studiile arătând că insectele preferă anumite culori în detrimentul altora.
Experimentele au arătat că acestea au o preferință generală pentru roșu, portocaliu, negru sau cyan. În schimb, culorile verde, albastru sau violet nu atrag atenția sugătorilor de sânge.
Experții cred că țânțarii au dezvoltat acest simț pentru a distinge între pradă și mediul înconjurător după ce au mirosit-o. Vederea țânțarilor nu este aceeași cu cea a oamenilor și toată pielea umană, indiferent de pigmentare, va părea roșie/portocalie pentru insecte.
Experții au declarat că oamenii ar putea reduce șansele de a fi mușcați de țânțari evitând să poarte culorile pe care le consideră atrăgătoare.
Grupa ta de sânge te face cu adevărat mai delicios?
Una dintre cele mai comune credințe este că grupa ta de sânge, în special grupa O, te face o masă mai apetisantă pentru țânțari.
Cu toate acestea, în timp ce unele studii au constatat că acest lucru este adevărat, alte teste nu au fost concludente. Gândiți-vă doar că grupa O este cea mai răspândită în lume…
Dr. Jones a declarat că, în general, grupa sanguină nu este probabil o componentă importantă a atracției țânțarilor. „Nu par să existe dovezi solide care să ateste că grupa sanguină influențează gradul de atracție al oamenilor pentru țânțari. Alți factori sunt mai importanți’, a spus el.
Cum rămâne cu ceea ce mâncați sau beți?
Numeroase alimente și băuturi sunt prezentate online ca atrăgând sau respingând țânțarii. Unele, cum ar fi usturoiul, sunt promovate sub logica că mirosul puternic va ajuta la mascarea propriului miros, acționând ca un fel de camuflaj olfactiv.
Pe de altă parte, se susține că alimentele sărate sau dulci au efectul opus, producând compuși care ne fac mai atractivi pentru țânțari.
Chiar și berea ar putea să nu fie o opțiune sigură, pentru că, știți, există mitul că dacă te ungi cu bere ai putea să fii mai puțin atrăgător pentru țânțari.
Dr. Jones a declarat că, având în vedere natura nesigură a utilizării mâncării sau a băuturii pentru a alunga țânțarii, oamenii ar face mai bine să se limiteze la repelentele standard.
„Este mult mai bine să se utilizeze metode care au fost dovedite prin teste științifice riguroase că oferă un nivel ridicat de protecție împotriva înțepăturilor”, a spus el. Ne referim la crème sau spray-uri.
S-ar putea să fii și tu de vină. Gândește-te
Un alt factor care trebuie luat în considerare în dezbaterea privind preferințele țânțarilor este faptul că s-ar putea ca tu să fii problema.
Dr. Jones a explicat că unii oameni reacționează mai rău decât alții la înțepăturile de țânțari. Acest lucru poate face ca mușcăturile lor să pară mai grave prin mâncărimi, mai mari și mai dureroase, astfel încât să pară chiar că au fost mușcate de mai multe ori decât o altă persoană, cu același număr de mușcături.
Deci, ce pot face pentru a încerca să evit să devin un bufet de țânțari?
Printre sfaturile pentru evitarea înțepăturilor de țânțari se numără purtarea hainelor cu mâneci lungi și a pantalonilor, folosirea repelentului de insecte, ținerea ferestrelor locuințelor închise sau folosirea paravanelor și dormitul sub o plasă de țânțari.
Oamenii ar trebui să fie precauți în special dimineața devreme și seara devreme, deoarece atunci țânțarii sunt cei mai activi.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.