Spre bucuria bancherilor, moldovenii au prins gustul creditelor. În prima jumătate a anului, persoanele fizice și juridice s-au împrumutat cu 5,7 miliarde de lei, ceea ce înseamnă de peste două ori mai mult în comparație cu tot anul trecut.
Experții constată că împrumuturile devin mai atractive pe măsură ce băncile reduc dobânzile, în urma măsurilor luate de Banca Națională. Dacă până în 2022, băncile mizau mai mult companii, pentru al doilea an consecutiv, persoanele fizice se împrumută mai mult decât firmele, scrie Tv8.md.
Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că cifrele denotă o problemă gravă pentru economie – avem companii cu depozite în bănci și fără inițiativă de a mai investi în dezvoltare.
„Avem o creditare netă a business-ului de la bănci. Ce înseamnă lucrul acesta? Asta înseamnă că agenții economici țin mai mulți bani la bănci decât au luat credite. Ei nu doar că nu iau credite pentru dezvoltarea afacerilor, dar și banii lor care au preferă să-i țină în bănci și nu-i investesc. Acest lucru arată că situația este una foarte și foarte dramatică în economia noastră. Avem o situație paradoxală. Dacă în toată lumea populația aduce bani la bancă și agenții economici iau banii populației și îi investesc, noi avem o situație inversă”, a spus expertul.
Deși ne credem săraci, economiile moldovenilor păstrate în bănci sunt cu mult peste volumul creditelor acordate de aceleași instituții bancare. În timp ce portofoliul de credite este de aproape 70 de miliarde, depozitele au depășit cifra de 120 de miliarde.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.