Acasă Social Vrei să-ți schimbi numele sau prenumele? ASP vine cu unele precizări

Vrei să-ți schimbi numele sau prenumele? ASP vine cu unele precizări

0

Numele de familie și prenumele sunt atributele de bază prin care se identifică persoana și care se înscriu în mod obligatoriu în actele de stare civilă și în alte acte oficiale ale persoanei. Potrivit Agenției Servicii Publice, persoana își poate schimba numele și prenumele pe cale administrativă, prin adoptarea unei decizii de către organul de stare civilă sau ca efect al schimbării stării civile (prin căsătorie sau prin divorț).

Agenția subliniază faptul că sunt necesare motive temeinice care să îndreptățească cererea de schimbare a numelui sau prenumelui.

Sunt considerate motive temeinice următoarele situații:

  • Când numele este format din expresii indecente, ridicole;
  • Când numele este pronunțat dificil;
  • Când solicitantul dorește să aibă un nume și/sau prenume corespunzător naționalității pe care o are;
  • Când solicitantul dorește să poarte un nume de familie simplu în locul celui dublu;
  • Când solicitantul dorește să poarte numele soțului sau să alăture la numele său numele soțului (și nu a făcut asta în momentul înregistrării căsătoriei);
  • Când solicitantul dorește să revină la numele pe care l-a avut până la căsătorie (și nu a făcut asta în momentul pronunțării/înregistrării divorțului);
  • Când solicitantul dorește să poarte numele de familie al tatălui (mamei) vitreg sau altei persoane care a participat la educația solicitantului;
  • Când părinții au divorțat, iar copilul dorește să poarte numele mamei pe care aceasta l-a avut până la căsătorie (în situațiile copiilor cu capacitatea deplină de exercițiu – după împlinirea vârstei de 18 ani).

Nu sunt considerate motive temeinice următoarele situații:

  • Când solicitantul alege un nume sau prenume ce se pronunță dificil sau ridicol;
  • Când solicitantul este urmărit penal sau are antecedente penale și nu este reabilitat;
  • Când în rezultatul schimbării numelui de familie prin conexare acesta va deveni compus din trei nume de familie;
  • Când solicitantul este căsătorit și numele de familie, schimbarea căruia se solicită, îl poartă după căsătorie și soțul, care refuză să depună concomitent cerere de schimbare a numelui;
  • Când se solicită transliterarea numelui sau prenumelui cu caractere latine în baza regulilor ortografice ale unei limbi străine sau cu utilizarea semnelor diacritice.

ASP mai menționează că cererea de schimbare a numelui și/sau prenumelui se depune la organul de stare civilă de la domiciliul solicitantului.

Schimbarea numelui de familie și/sau prenumelui copiilor cu vârsta între 16 și 18 ani se soluționează la cererea copilului, cu acordul scris al părinților acestora.

Conform datelor statistice, din 2020 și până în prezent, au fost înregistrate în total 11.947 de acte de schimbare a numelui de familie și/sau prenumelui: 2020 – 1.994 de acte, 2021 – 2.705 acte, 2022 – 2.726 de acte, 2023 – 3.032 de acte, semestrul I 2024 – 1.490 de acte.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.