Acasă Justiţie Cine sunt judecătorii responsabili de dosarele căpeteniei criminale omorâte în Chișinău, Izzet...

Cine sunt judecătorii responsabili de dosarele căpeteniei criminale omorâte în Chișinău, Izzet Eren

0

Izzet Eren, liderul unei grupări criminale omorât pe 11 iulie curent în Chișinău, s-a aflat aproape doi ani pe teritoriul Moldovei chiar dacă trebuia extrădat de urgență autorităților britanice pentru riscul de securitate pe care îl prezenta. Deputatul Lilian Carp a spus luni, în cadrul unei conferințe de presă, după audieri în cazul cetățeanului turc, că acesta a reușit să își perpetueze aflarea sa în Moldova din cauza unor angajați ai Inspectoratului General pentru Migrație și a magistraților care i-au examinat dosarele, scrie anticoruptie.md.

Izzet Eren, capul unei bande criminali, s-a aflat pe teritoriul Republicii Moldova aproape doi ani, în perioada 22 mai 2022 – 11 iulie 2024. Procuratura Generală a comunicat că Izzet Eren era căutat de autoritățile britanice pentru executarea unei pedepse de 21,5 ani privațiune de libertate pentru trafic ilegal de droguri; conducerea unei organizații criminale, instigare la traficul ilicit de droguri și contrabandă cu droguri etc.

Pe parcursul 2022–2023, autoritățile Republicii Moldova au primit patru cereri de extrădare din partea Marii Britanii, care au fost înaintate în instanța de judecată și, pe moment, se află în examinare. La câteva zile după reținere, bărbatul a depus o cerere de azil către Inspectoratul General pentru Migrație. Acest fapt a dus la imposibilitatea examinării în fond a demersurilor de extrădare până la luarea unei hotărâri pe cererea adresată Inspectoratului General pentru Migrație.

În octombrie 2022, după cinci luni de aflare pe teritoriul Republicii Moldova, Inspectoratului General pentru Migrație a respins cererea cetățeanului turc. Decizia inspectoratului a fost atacată de trei ori la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani. În urma unor multiple peregrinări ale cazului de la judecătoria de fond la Curtea de Apel, hotărârea pe fondul cauzei – menținerea deciziei IGM – a fost luată abia peste doi ani, pe 3 iulie 2024.

„Faptul tergiversării îndelungate a examinării cererii de azil, de la depunere până în prezent, a dus la imposibilitatea menținerii în stare de arest a persoanei și aplicarea unei măsuri preventive alternative, reieșind din faptul că pe o cerere de extrădare Codul de procedură penală prevedere posibilitatea menținerii în stare de arest până la 180 de zile”, se menționează în comunicatul Procuraturii Generale.

Conform agendei ședințelor publicată pe Portalul Național al Instanțelor de Judecată, capul grupării criminale, Izzet Eren, a avut 20 de ședințe în cauza pentru extrădare aflată în gestiunea judecătorilor Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, Elisaveta Buzu și Serghei Papuha. Cauza Eren Izzet vs. Biroul Migrație și Azil a fost în gestiunea magistratului Corneliu Guzun.

Elisaveta Buzu de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a amânat de 16 ori ședințele, iar judecătorul Serghei Papuha de la aceeași instanță – de 8 ori. Judecătorul Corneliu Guzun, Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a amânat de două ori ședința.

În iulie 2022, magistrata Elisaveta Buzu i-a permis deputatei fostului Partid Șor, Marina Tauber, bănuită de spălare de bani în proporții deosebit de mari, în complicitate cu șeful său de partid, Ilan Șor, să plece în Israel. Marina Tauber avea aplicată măsura preventivă de a nu părăsi țara pe 60 de zile. Ea a înaintat o cerere către procurorul de caz prin care a solicitat permisiunea de a se deplasa în Israel „în legătură cu anumite investigații medicale”.

Procurorul a refuzat să satisfacă cererea, iar Marina Tauber a contestat refuzul procurorului la judecătorul de instrucție de la Ciocana. Prin urmare, judecătorul i-a permis plecarea peste hotare de la 5-6 iulie până pe 20 iulie inclusiv.

La rândul său, Serghei Papuha a fost sancționat în 2021 pentru încălcarea termenelor de îndeplinire a acțiunilor de procedură, inclusiv a termenelor de redactare a hotărârilor judecătorești și de transmitere a copiilor acestora participanților la proces. 

În 2023, el a fost verificat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI), care a constatat că declarațiile sale de avere și interese personale au fost completate corect și depuse în termen. Judecătorul a fost denunțat la ANI pentru că și-a cumpărat un autoturism Nissan Qashqai în valoare de 200.000 de lei. După verificarea averii, Autoritatea a stabilit că salariul pe care îl primesc Papuha și soția sa le permit să cumpere un asemenea autovehicul.

Corneliu Guzun a fost numit la 24 aprilie 2015 judecător la sediul Râșcani al Judecătoriei Chișinău, pentru un termen de cinci ani. Candidatura acestuia a fost admisă la 19 februarie 2015 de către Colegiul pentru Selecția și Cariera Judecătorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

El a fost recomandat drept „persoană inteligentă, integră profesional și moral” de către doi magistrați de la Curtea Supremă de Justiție – fostul președinte, Mihai Poalelungi, și Oleg Sternioală. Ultimul a recunoscut că este nașul de cununie al lui Guzun, dar a infirmat orice implicare în cariera finului său: „Dl Guzun Corneliu este finul meu de cununie, dar nu l-am promovat în sistemul judecătoresc şi nici nu l-am ajutat „să ajungă în scurt timp” vicepreşedinte al Judecătoriei Chişinău”.

Deputatul Lilian Carp a anunțat că în cazul Izzet Eren au fost arestate două persoane în calitate de complici, precizând că vor fi supuși unei investigații de serviciu angajați ai Inspectoratul General pentru Migrație și magistrați.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.