Acasă Extern Cum ar putea China să cucerească Taiwan fără să tragă vreun foc...

Cum ar putea China să cucerească Taiwan fără să tragă vreun foc de armă

0

Armata chineză ar putea să izoleze Taiwanul, să-i paralizeze economia și să forțeze această insulă democratică autoguvernată să cedeze în fața voinței Partidului Comunist din Beijing fără să tragă vreun foc de armă, avertizează un grup de reflecție proeminent.

Temerile că Partidul Comunist chinez și-ar putea îndeplini promisiunea de a prelua într-o zi controlul asupra Taiwanului, cu forța dacă va fi necesar, au fost amplificate în ultimii ani de acțiunile tot mai belicoase ale liderului chinez Xi Jinping, scrie libertatea.ro.

Refuzul Chinei de a condamna invadarea Ucrainei de către Rusia nu a făcut decât să sporească aceste temeri. 

Într-un astfel de scenariu, analiștii și strategii militari se concentrează de mult timp pe două opțiuni cheie disponibile Chinei – o invazie la scară largă sau o blocadă militară.

Dar un think-tank de la Washington, Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), avertizează că există o a treia cale, una care va fi mult mai dificil de contracarat de către SUA și alte democrații cu mentalitate similară: izolarea. 

Folosind tactici de tip „zonă gri” – acțiuni care se situează imediat sub nivelul celor care pot fi considerate acte de război – Garda de Coastă a Chinei și diverse agenții de poliție și siguranță maritimă ar putea iniția o carantină completă sau parțială a Taiwanului, eventual blocând accesul spre porturile sale și împiedicând aprovizionarea cu bunuri vitale, precum energia, pentru cei 23 de milioane de locuitori ai insulei, se arată într-un raport recent lansat de CSIS.

Tacticile de escaladare de tip „zonă gri” ale Chinei au fost utilizate în mod clar zilele trecute, când garda de coastă chineză a fost implicată luni, 17 iunie, într-o violentă altercație cu membri ai marinei filipineze în apropierea unui atol strategic din Marea Chinei de Sud.

Imaginile cu confruntarea, difuzate de armata filipineză, au arătat mici ambarcaţiuni la bordul cărora se aflau marinari chinezi care strigă, agită cuţite şi un topor şi lovesc cu bastoane o barcă pneumatică. Un marinar filipinez a rămas fără un deget în timpul incidentului, potrivit armatei filipineze.

„China a crescut semnificativ presiunea asupra Taiwanului în ultimii ani, stârnind temeri că tensiunile ar putea izbucni într-un conflict total. S-a acordat multă atenție amenințării unei invazii, dar Beijingul are alte opțiuni pe lângă invadare pentru a constrânge, pedepsi sau anexa Taiwanul”, se mai arată în raport. 

La summitul de apărare Shangri-La Dialogue din Singapore, organizat la începutul acestei luni, ministrul chinez al apărării, Dong Jun, a avertizat că cei care susțin orice demers pentru independența Taiwanului „vor sfârși prin a se autodistruge”. 

„Vom lua măsuri hotărâte pentru a reduce independența Taiwanului și ne vom asigura că un astfel de complot nu va reuși niciodată”, a spus Dong, în timp ce a criticat „forțele externe de interferență” pentru vânzarea de arme și pentru că au „contacte oficiale ilegale” cu Taiwan.

Carantina versus blocada Taiwanului

China consideră Taiwanul ca fiind o parte inseparabilă a teritoriului său și pretinde suveranitatea asupra insulei. De asemenea, Beijingul a promis că se va „reunifica” cu ea, prin forță, dacă este necesar.

Raportul CSIS spune că Beijingul are alternative solide care nu numai că ar putea ține Armata Populară de Eliberare din China, cea mai mare armată din lume, în afara luptei, ci ar putea pune de fapt democrația insulară sau susținătorii săi, precum SUA, în rolul de inițiatori ai conflictelor militare pentru a păstra autonomia Taiwanului.

Garda de Coastă din China, la fel ca majoritatea gărzilor de coastă din lume, este considerată o agenție de aplicare a legii. Asta înseamnă că poate opri și reglementa transportul maritim în jurul insulei în ceea ce se numește carantină, care diferă de o blocadă. „O carantină este o operațiune condusă de forțele de ordine pentru a controla traficul maritim sau aerian într-o anumită zonă, în timp ce o blocadă este în primul rând de natură militară”, se arată în raportul analiștilor.

În același timp, dreptul internațional consideră blocada un act de război, spun experții. „O carantină condusă de paza de coastă a Chinei nu este o declarație de război împotriva Taiwanului” și ar pune SUA într-o poziție dificilă, mai avertizează autorii raportului. Autorii CSIS mai spun că acțiunile de carantină întreprinse de Beijing ar putea fi extrem de limitate, dar ar putea sugruma economia Taiwanului. 

Puțini operatori ar risca ca bunurile lor să fie confiscate de autoritățile chineze și astfel ar putea înceta în mod voluntar deservirea insulei.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.