Nu luați scoicile de pe plajă! Acestea pot părea un suvenir inofensiv din călătoria la mare, dar există câteva motive bune pentru a le lăsa acolo unde le-ați găsit.
Căutarea de scoici, dacă este făcută neglijent, poate provoca perturbări reale în ecosistemele de coastă. Un studiu din 2014 a investigat eliminarea scoicilor de pe plaje și a concluzionat că aceasta cauzează „daune semnificative” pentru numeroasele forme de viață care depind de ele, scrie descopera.ro.
De ce ar trebui să nu luați scoicile de pe plajă? Cochiliile sunt o componentă surprinzător de importantă în ecosistemele de coastă. Pe lângă stabilizarea plajei și oferirea de materiale de construcție pentru cuiburile păsărilor, ele oferă un habitat sau o suprafață de atașare pentru diverse organisme marine, cum ar fi alge, ierburi marine, bureți și crustacee. Ele sunt, de asemenea, o sursă de carbonat de calciu, care se poate dizolva în apă și poate fi reciclat înapoi în ocean.
„Cochiliile sunt remarcabile deoarece servesc multiple funcții în ecosistemele naturale”, a declarat Michal Kowalewski, autorul principal al studiului și paleontolog la Muzeul din Florida.
Nu adunați scoicile de pe plajă!
„Cochiliile de moluște sunt de o importanță primordială pentru crabii Paguroidea și deși plajele de nisip nu sunt locuri bune pentru astfel de crabi, cochiliile de melci din zonele cu nămol și de pe țărmurile stâncoase formează o resursă primară pentru aceștia. Mai subtil, multe organisme mici se stabilesc pe scoicile moarte, așa că îndepărtarea acestora va elimina habitatele pentru acești coloniști”, a adăugat Geerat Vermeij, expert în cochilii de moluște și profesor de geologie la Universitatea din California Davis (SUA), care nu a fost implicat în studiu.
Studiul a implicat cercetători care au efectuat multiple sondaje lunare din 1978 până în 1981 și din 2008 până în 2010 pe plaja Llarga, la o oră de mers cu mașina de Barcelona, în Spania. Rezultatele lor au arătat că numărul cochiliilor a fost decimat cu până la 60% între cele două perioade de studiu.
Oamenii de știință au suspectat că declinul cochiliilor a fost cauzat cel mai probabil de afluxul de turiști în zonă, deoarece cochiliile erau mai abundente în perioada de iarnă, când mai puțini oameni vizitau plaja.
O alterare a habitatului natural
„Oamenii pot avea un rol semnificativ în alterarea habitatelor prin activități pe care mulți le-ar percepe ca fiind în mare parte inofensive, cum ar fi căutarea de scoici și colectarea lor. Este important să continuăm să investigăm aspectele mai subtile ale activităților legate de turism și impactul acestora asupra habitatelor de pe litoral”, a spus Kowalewski, citat de IFL Science.
Un alt motiv bun pentru a nu lua cochilii acasă: este ilegal în multe părți ale lumii. În Marea Britanie, Legea Protecției Litorale din 1949 interzice luarea oricăror materiale naturale de pe plajele publice.
În SUA, colectarea recreativă a cochiliilor goale este permisă în multe cazuri. Totuși, anumite specii sunt protejate și recoltarea scoicilor vii ar putea aduce probleme cu legea.
În 2018, o femeie ar fi fost încarcerată după ce a luat 40 de cochilii de pe plaja din Key West, Florida. Acestea conțineau melci Strombus gigas vii, care sunt listați ca amenințați conform Legii Speciilor Pe Cale de Dispariție. Femeia, în vârstă de 30 de ani, a fost condamnată la 15 zile de închisoare și a fost amendată cu 500 de dolari.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.