Acasă Economic Anca Dragu: În 2024, inflația medie anuală va fi de 5%

Anca Dragu: În 2024, inflația medie anuală va fi de 5%

0

Rata anuală a inflației va continua să scadă ușor în primul trimestru de prognoză, după care va spori până la începutul anului viitor.

Ulterior va înregistra o diminuare nesemnificativă până la sfârșitul orizontului de prognoză, cu excepția trimestrului IV al anului 2025, când va spori neînsemnat. Datele au fost prezentate marți de către guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, scrie IPN.

„Rata anuală a inflației va oscila în proximitatea țintei de 5%, dacă vorbim de prognoza inflației pe termen mediu, și se va menține în intervalul de variație de ±1,5 puncte procentuale față de ținta de 5% pe parcursul orizontului de prognoză”, a declarat guvernatoarea BNM în cadrul unei conferințe de presă.

Rata anuală a inflației va înregistra valoarea maximă de 6,4% în trimestrul I al anului 2025 și valoarea minimă de 3,5% în trimestrul III 2025. Inflația media anuală va fi de 5% în 2024 și 4,6% în anul 2025.

„Ritmul anual al inflației este determinat de contribuția pozitivă a tuturor componentelor IPC(indicele prețurilor de consum), cu excepția prețurilor reglementate din trimestrul II 2024 și a prețurilor la combustibili pentru trei trimestre consecutive începând cu trimestrul III 2023, unde acestea vor avea un impact negativ”, a precizat Anca Dragu.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.