Acasă Economic Secretar de stat: Moldova poate fi însemnată pe orice hartă a exportului

Secretar de stat: Moldova poate fi însemnată pe orice hartă a exportului

0

Producția agricolă moldovenească este la mare căutare pe piața UE, iar pentru a ne menține la acest nivel trebuie să furnizăm produse de calitate și inofensive. Declarația a fost făcută de secretarul de Stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, în contextul deciziei Consiliului European de a prelungi cu încă un an liberalizarea comerțului dintre UE și Moldova.

Potrivit secretarului de stat, fructele și legumele din Republica Moldova sunt la mare căutare, deoarece, odată ce au fost gustate, acei consumatori sunt în așteptarea altor cantități exportate, scrie moldova1.md. 

„Noi suntem pe primul loc la exportul de prune. Noi am văzut acest salt care a fost din anul 2021 până în anul 2023 la nivel de export în cantitate. În 2021, noi exportam 75 de tone de cireșe, în 2023 am exportat 2600 de tone, la prune de la 27.000 am făcut saltul până la 60.000”, a afirmat Vasile Șarban. 

De asemenea, acesta susține că, în cazul altor produse, precum usturoiul, sucul de struguri și roșiile, producătorii autohtoni „nu au valorificat această oportunitate”, însă MAIA va întreprinde măsuri pentru a spori atractivitatea acestor domenii. De asemenea, acesta a declarat că instituția depune eforturi constante pentru a majora cotele de export sau chiar pentru a liberaliza total comerțul.

Exporturile pe piața europeană sunt în constantă creștere, în acest context, Vasile Șarban a subliniat importanța menținerii unor standarde ridicate pentru produsele exportate. Acesta spune că trebuie să fim foarte atenți, pentru că odată ce a fost posibil de căpătat această piață, trebuie să o menținem la un nivel foarte înalt. 

„Trebuie să menținem calitatea produselor exportate, inofensivitatea, să nu facem stropiturile sau tratamentele contra dăunătorilor cu orice preparate, este o listă de preparate înregistrate în catalogul național, sunt niște aspecte de care noi trebuie să ținem cont. Responsabilitatea este foarte mare, odată ce unul sau doi dintre exportatori vor face niște greșeli la export, noi riscăm ca țară să trecem la un alt nivel, sau în genere la stoparea exportului în UE”, a declarat secretarul de stat al MAIA. 

De asemenea, oficialul a anunțat că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare își propune mărirea cantităților și suprafețelor de cultivare pentru a sprijini producătorii locali și pentru a valorifica oportunitățile pe piața UE, menționând că ceea ce produce Republica Moldova nu este atât de mult, dar „cantitatea prunelor exportate a arătat că chiar dacă nu sunt atât de multe, oricum Republica Moldova poate fi însemnată pe orice hartă a exportului”.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.