Producătorii din Republica Moldova vor exporta pe marea piață europeană prune, struguri și alte produse agricole moldovenești, fără taxe și restricții cantitative, timp de încă un an. Se întâmplă după ce Consiliul European a prelungit luni, 13 mai, liberalizarea comerțului dintre UE și Moldova. Ministrul Dezvoltării Economice, Dumitru Alaiba, susține că decizia reprezintă o oportunitate „uriașă” pentru antreprenorii din țara noastră.
„Liberalizarea, chiar și temporară, ajută la competitivitatea exporturilor noastre agricole și ajuta fermierii noștri să identifice piețe noi. În timp ce Rusia impune embargouri, UE rămâne un partener solid, deschizând tot mai mult piața. Încă o dovadă a sprijinului constant al Uniunii Europene pentru țara noastră. Mulțumim partenerilor noștri europeni”, a scris ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, scrie radiomoldova.md.
Măsurile de liberalizare a comerțului vor intra în vigoare începând cu data de 25 iulie 2024, atunci când actualele măsuri de liberalizare vor expira.
Exporturile din R. Moldova în UE: date statistice
Din anul 2022, producătorii moldoveni pot exporta mai multe mere, usturoi, cireșe, suc de struguri, prune, roșii și strugurii de masă în Uniunea Europeană.
Ministerul Economiei, Dumitru Alaiba, anunță că, din 2021 și până în 2023, exporturile din țara noastră către piața europeană au crescut „considerabil”.
De exemplu, scrie Alaiba pe rețelele de socializare, exportul de struguri a crescut de la 15,8 mii tone în 2021, la 32,3 mii tone în 2023. Exportul de mere proaspete a crescut de o mie de tone la peste 13.000; el de cireșe de la 74 de tone la aproape 3.000 de tone.
Cel mai mult a crescut în această perioadă exportul de prune, potrivit datelor făcute publice de ministrul Economiei. Mai exact, dacă în 2021 Republica Moldova exporta în țările din UE aproape 26.000 de tone de prune, atunci în 2023 cifra depășea 60 de mii de tone exportate.
Exporturile de struguri au depășit cotele prevăzute, anunță Dumitru Alaiba, cu 62%; cel de cireșe – cu 93%, iar cel prune – cu 300%.
„Toate aceasta datorită liberalizării temporare. Și evident, este loc de mai mult. Putem mai mult. Produsele noastre sunt apreciate”, declară ministrul Economiei.
Oficialul precizează că, datorită deciziei de liberalizare temporară, în 2023 agricultorii din Republica Moldova au făcut afaceri în sumă de 89,5 milioane de dolari. Cu 129% mai mult decât în 2022.
Menționăm că, exporturile din Republica Moldova către Uniunea Europeană au crescut de la 1,9 miliarde dolari, în 2021, la 2,5 miliarde dolari – în 2022.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.