AstraZeneca a anunțat marți că a inițiat retragerea la nivel mondial a vaccinului său anti-COVID-19 din cauza unui „surplus de vaccinuri actualizate disponibile”. De asemenea, compania a precizat că va proceda la retragerea autorizațiilor de introducere pe piață a vaccinului Vaxzevria în Europa, relatează Reuters.
„Deoarece între timp au fost dezvoltate mai multe variante ale vaccinului COVID-19, există un surplus de vaccinuri actualizate disponibile”, a declarat compania, adăugând că acest lucru a dus la o scădere a cererii pentru Vaxzevria, care nu mai este fabricat sau furnizat, scrie news.ro.
Potrivit presei, producătorul de medicamente anglo-suedez a recunoscut anterior, în documente judiciare, că vaccinul provoacă efecte secundare precum formarea de cheaguri de sânge și scăderea numărului de trombocite. Cererea firmei de retragere a vaccinului a fost făcută la 5 martie și a intrat în vigoare pe 7 mai, potrivit Telegraph, care a relatat prima dată despre această decizie.
Vaccinul nu mai poate fi utilizat în Uniunea Europeană după ce compania și-a retras în mod voluntar „autorizația de introducere pe piață”.
AstraZeneca, listată la bursa de la Londra, a început să se orienteze spre vaccinurile împotriva virusului sincițial respirator și spre medicamente împotriva obezității prin mai multe tranzacții făcute anul trecut, după o încetinire a creșterii, în urma scăderii vânzărilor legate de COVID-19.
În ultimele luni, scrie The Telegraph, Vaxzevria a făcut obiectul unei examinări intense din cauza unui efect secundar – foarte rar – care provoacă formarea de cheaguri de sânge și un număr scăzut de trombocite. AstraZeneca a recunoscut în documentele judiciare depuse la Înalta Curte în februarie că vaccinul „poate, în cazuri foarte rare, să provoace TTS”.
TTS este acronimul de la Sindromul Trombozei cu Tromobocitopenie și a fost asociat cu cel puțin 81 de decese în Marea Britanie, precum și cu sute de cazuri grave. AstraZeneca a fost dată în judecată de peste 50 de presupuse victime și rude îndurerate într-un proces la Înalta Curte din Londra.
Însă compania britanică insistă că decizia de a retrage vaccinul nu are legătură cu procesul în instanță sau cu faptul că a recunoscut că acesta poate provoca TTS. Aceasta a declarat că momentul este o pură coincidență. „Suntem incredibil de mândri de rolul pe care Vaxzevria l-a jucat în stoparea pandemiei mondiale. Conform unor estimări independente, peste 6,5 milioane de vieți au fost salvate numai în primul an de utilizare și peste trei miliarde de doze au fost furnizate la nivel mondial. Eforturile noastre au fost recunoscute de guvernele din întreaga lume și sunt considerate pe scară largă ca fiind o componentă esențială pentru a pune capăt pandemiei globale” – se arată într-un comunicat al companiei.
AstraZeneca nu a avut niciodată aprobare pentru ca vaccinul să fie utilizat în SUA.
Guvernul britanic a încetat în mare parte să mai folosească vaccinul Oxford-AstraZeneca în toamna anului 2021, moment în care compania furnizase aproximativ 50 de milioane de doze în Marea Britanie. Vaccinul a fost înlocuit în Marea Britanie cu vaccinurile Pfizer și Moderna pentru campania de rapel de iarnă de la sfârșitul anului 2021.
Marco Cavaleri, șeful departamentului de vaccinuri din cadrul Agenției Europene pentru Medicamente, organismul care răspunde de siguranța medicamentelor și a medicamentelor în cadrul UE, a declarat presei italiene că se așteaptă ca toate vaccinurile „monovalente” – care se ocupă doar de tulpina originală Wuhan a virusului – să fie retrase în timp util, scrie The Telegraph.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.