Republica Moldova urmează să achiziționeze al doilea radar performant de supraveghere aeriană, care va ajunge în țară vara viitoare. Mai mult, Ministerul Apărării este acum în căutarea unui sistem de apărare anti-aeriană. Declarațiile au fost făcute de ministrul Apărării Anatolie Nosatîi.
Potrivit ministrului, la sfârșitul anului 2023, Moldova a obținut primul radar modern, care a fost fabricat de o companie franceză și cumpărat din banii bugetului național. Cu toate acestea, achiziția a fost criticată după ce la mijlocul lui februarie, de două ori în decurs de o săptămână, în sudul țării au căzut epavele unor drone iraniene „Shahed”, folosite de Federația Rusă în războiul împotriva Ucrainei, scrie europalibera.org.
Anatolie Nosatîi susține că radarul achiziționat a fost și continuă să fie o temă de dezinformare și speculații. Oficialul susține că nu este corect să gândim că acest radar ne oferă o acoperire și o apărare împotriva oricărui pericol din spațiul aerian. El a precizat că sistemul CM200 nu poate doborî țintele aeriene și este destinat doar monitorizării spațiului aerian.
Ministrul susține că următorul radar, care urmează să ajungă în Republica Moldova la mijlocul anului 2025, va fi achiziționat din fonduri europene, prin Instrumentul European pentru Pace. El spune că acesta va fi unul performant și, împreună cu sistemele existente, „va da o acoperire mult mai bună decât este în prezent”.
De asemenea, oficialul susține că este evident că țara nu se poate limita doar la monitorizarea spațiului aerian și la posibilitatea de a avea o capacitate de avertizare timpurie, adică de a înștiința cetățenii despre pericol. El menționează că în prezent ministerul caută și negociază contracte pentru un sistem de apărare anti-aeriană, chiar dacă nu are suficienți bani pentru a-l procura.
Armata se pregătește pentru „orice scenariu militar”
La doi ani de la începutul războiului în Ucraina, Anatolie Nosatîi susține că nu există nicio amenințare directă militară la adresa statului Republica Moldova, în pofida tuturor scenariilor „periculoase” făcute de analiștii militari.
De menționat că, în luna mai 2024, în Republica Moldova va avea loc exercițiul militar „Swift Response”. Pe site-ul NATO, acesta este inclus în lista aplicațiilor militare asociate manevrelor pe scară largă „Steadfast Defender 2024”, cel mai mare exercițiu militar de la Războiul Rece încoace, la care vor participa peste 90.000 de militari.
În acest sens, Anatolie Nosatîi spune că au fost mai multe manipulații privind acest subiect, însă Armata Națională nu poate participa la exercițiile NATO, pentru că participarea este limitată doar la țările membre.
„Noi vom participa la Swift Response, la care R. Moldova participă din 2021. Manevrele se vor desfășura pe teritoriul național și vor include efectivul batalionului cu destinație specială [Fulger] și militari din Statele Unite”, a explicat Anatolie Nosatîi.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.