Șapte judecători solicită desemnarea în calitate de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției (INJ) după ce Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis să prelungească termenul de depunere a dosarelor de participare la concurs, la care inițial s-a înscris un singur candidat.
Candidaturile acestora vor fi examinate de CSM în cadrul ședinței programate pentru data de 18 august.
Potrivit materialelor ședinței, la concurs s-au înscris următorii magistrați:
- Violeta Chisilița, judecător, Judecătoria Chișinău, sed. Rîșcani. Magistrata a fost singurul candidat care s-a înscris la concursul inițial.
- Veniamin Chihai, judecător, Judecătoria Chișinău, sed.Ciocana.
- Ghenadie Eremciuc, judecător, Judecătoria Bălți, sed.central.
- Victor Sandu, judecător, Judecătoria Chișinău, sed.Ciocana.
- Dorin Munteanu, judecător, Judecătoria Chișinău, sed.Ciocana.
- Lilia Lupașco, judecător, Judecătoria Chișinău, sed.Buiucani.
- Irina Țonov, judecător, Judecătoria Chișinău, sed.Centru.
Funcția de membru al Consiliului INJ a devenit vacantă după revocarea lui Dorel Musteață. Decizia a fost luată de CSM în baza cererii depuse de Dorel Musteață, după ce Consiliul a fost sesizat despre incompatibilitatea acestuia de a ocupa funcția de membru al Consiliului Institului Național al Justiției și cea de membru al CSM. Sesizarea a fost depusă de Ghenadie Pavliuc, membru al Consiliului Institutului Național al Justiției și vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.
Potrivit Legii cu privire la Institutul Național de Justiție, Consiliul este structura supremă de conducere al Institutului. Acesta este alcătuit din 13 membri. Mandatul membrilor Consiliului este de o durată de patru ani şi poate fi reînnoit doar o singură dată.
Membrii Consiliului beneficiază, pentru fiecare şedinţă la care participă, de o indemnizaţie echivalentă cu a zecea parte din salariul mediu pe economie realizat în anul precedent celui de gestiune drept unitate de referință.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.