Acasă Extern Șeful NATO se așteaptă ca Suedia și Finlanda să adere la Alianță...

Șeful NATO se așteaptă ca Suedia și Finlanda să adere la Alianță în 2023

0

Jens Stoltenberg a declarat într-un interviu de sfârşit de an pentru DPA că are încredere că Turcia nu va bloca procesul de aderare în care s-au lansat cele două țări.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se aşteaptă ca Suedia şi Finlanda să adere oficial la Alianţă în noul an, a declarat el într-un interviu de sfârşit de an pentru DPA, citat luni, transmite SafeNews.md cu referire la adevarul.ro.

Stoltenberg nu a fost în măsură să spună când se va întâmpla exact acest lucru. Cu toate acestea, el s-a declarat „absolut încrezător că procesul de ratificare va fi finalizat la timp”.

Stoltenberg a clarificat astfel că nu se aşteaptă ca Turcia să blocheze procesul de aderare pentru mult mai mult timp.

Cel mai estic membru al Alianţei de apărare a refuzat până acum să ratifice aşa-numitele protocoale de aderare pentru a deschide calea aderării Finlandei şi Suediei la NATO.

Conducerea turcă îşi justifică poziţia faţă de cele două state pentru presupusul lor sprijin faţă de „organizaţii teroriste” precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, interzis).

Dar există şi speculaţii că exporturile de arme suspendate de parteneri NATO ar putea juca un rol. De exemplu, Statele Unite au exclus Turcia din programul lor de avioane de luptă F-35 după ce guvernul de la Ankara a cumpărat sisteme de apărare antirachetă S-400 din Rusia, în ciuda preocupărilor considerabile de securitate din partea partenerilor NATO.

Suedia şi Finlanda au solicitat aderarea la NATO în mai, ca urmare a războiului Rusiei în Ucraina.

Până la sfârşitul lunii iunie, se părea că disputa asupra presupusului sprijin al Suediei şi Finlandei pentru „organizaţiile teroriste” a fost soluţionată.

Cu toate acestea, Turcia consideră acum că acordurile încheiate la acel moment nu au fost încă îndeplinite, în special de către Suedia.

Ankara cere extrădarea presupuşilor terorişti, printre altele, aminteşte DPA.

Săptămâna trecută, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat într-o conferinţă de presă cu omologul său suedez, Tobias Billstrom, că ei nu sunt „nici măcar la jumătatea drumului” în punerea în aplicare a acordurilor.

El a criticat, printre altele, faptul că Curtea Supremă suedeză a oprit recent extrădarea jurnalistului Bulent Kenes, cerută de Ankara.

Întrebat dacă nu ar fi mai bine să existe opţiunea de suspendare a drepturilor de vot ale unor ţări precum Turcia, Stoltenberg a spus că nu există niciun motiv să se speculeze care ar fi abordarea dacă tratatul fondator este negociat astăzi.

El a remarcat că există şi diferenţe de opinii între aliaţi în probleme precum democraţia şi statul de drept, adăugând că NATO este un forum important pentru aliaţi de a-şi exprima îngrijorările.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.