Acasă Social Sondaj: Dacă nu era război, Moldova ar fi primit statutul de candidat...

Sondaj: Dacă nu era război, Moldova ar fi primit statutul de candidat la UE? Cum răspund moldovenii

0

Aproape 70% dintre cetăţeni (68%) consideră că Moldova n-ar fi primit statutul de candidat la UE dacă n-ar fi fost războiul din Ucraina. Asemenea date sunt arătate de sondajul „Barometrul socio-politic, iulie 2022”, realizat de IMAS şi prezentat miercuri.

Doar 22% cred că Moldova ar fi primit oricum acest statut, unui număr de 10% le-a fost greu să răspundă.

În acelaşi timp, 38% consideră că acordarea statutului a fost o decizie politică a marilor puteri care nu va afecta viaţa cetăţenilor, 23% consideră că acordarea statutului este o oportunitate cu şanse reduse de implementare, 22% – un mare pas înainte, 12% – o realizare serioasă.

La întrebarea câţi ani va dura ca Moldova să obţină aderarea la UE: 19% cred că va dura 6-10 ani, 17% – 3-5 ani, 16% – mai mult de 20 de ani, 10% – de la 11 la 20 de ani , 6% – unul sau doi ani, 21% consideră că Moldova nu va deveni niciodată membră a UE.

Dacă ar avea loc un referendum privind aderarea Moldovei la UE, atunci 51% dintre respondenţi ar vota „pentru”, 34% – „împotrivă” (restului le-a fost greu să răspundă sau n-ar merge la vot). 

Dacă ar avea loc un referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea eurasiatică: 49% ar fi „pentru”, 29% – „împotrivă”. 

Dacă ar fi organizat un referendum pentru unirea Moldovei şi României: 32% ar fi „pentru”, 58% – „împotrivă”. Dacă s-ar organiza un referendum privind aderarea Moldovei la NATO, doar 18% ar vota „pentru”, iar 67% – „împotrivă”.

Respondenţii au fost întrebaţi dacă simt vreo îmbunătăţire în legătură cu ieşirea Moldovei din izolarea internaţională? La care 67% au răspuns negativ, iar 28% pozitiv. 

59% cred că preşedintele Maia Sandu nu este implicat în rezolvarea problemelor din ţară, iar 33% – dimpotrivă.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.