Acasă Social O fabrică de la care Moldova cumpăra sare și-a sistat activitatea

O fabrică de la care Moldova cumpăra sare și-a sistat activitatea

0

În regiunea Doneţk, din cauza agresiunii militare ruse, Întreprinderea de Stat Artyomsol, cea mai mare întreprindere din Europa pentru extracţia sării geme, și-a încetat activitatea în urmă cu mai bine de o lună. Acum, sarea acestui producător lipsește în Bakhmut.

Deficitul său a fost observat în toate părțile țării.

Care este situația la întreprindere acum și care sunt perspectivele

„Întreprinderea nu funcționează, este inactivă, conform ordinului, până la un timp nedeterminat. Bombardamentele sunt constante, clădirea administrativă este parțial distrusă.

Au fost lovituri directe în mine, un depozit de materiale. Procesul de producție nu este posibil. Nu punem oamenii în pericol. Mai mult, majoritatea locuitorilor din Soledar, angajați ai Întreprinderii de Stat „Artyomsol” au fost deja evacuați. Majoritatea lucrătorilor din administrație, ingineri și tehnici (lucitori ingineri și tehnici, – n.red.) nu sunt la locul lor”, spune șeful întreprinderii, pentru freeradio.

Potrivit șefului întreprinderii, nimeni nu a fost rănit sau ucis.

„Printre angajații noștri, care ar fi fost la întreprindere, nu au existat victime. Dar știu despre mai multe persoane care au fost rănite acasă”, spune Viktor Yurin.

„Nu putem lucra dacă calea ferată nu funcționează”.

Potrivit lui Viktor Yurin, întreprinderea și-a sistat activitatea  în aprilie, deoarece a devenit imposibil să exporți produsele din Soledar pe calea ferată.

„Stația noastră de intersecție Sol, de unde am scos vagoanele de pe margini, este bombardată în mod regulat. „Artyomsol” se concentrează în principal pe transportul de produse pe calea ferată.

Putem transporta doar o mică parte din el pe drum. Prin urmare, chiar și în circumstanțe normale, trebuie să transportăm sarea extrasă în ceva (în vagoane de cale ferată – n.d.)”.

Produsele Artemsol nu mai sunt disponibile în magazinele din toată Ucraina?

Ultimul stoc de produse de la Întreprinderea de Stat „Artyomsol” a fost scos în aprilie, spune directorul.

„Tot ce am putut scoate, l-am dus la lanțuri de retail”, spune Viktor Yurin.

Potrivit jurnaliştilor portalului today.ua, sarea din Artemsol a devenit o lipsă şi a dispărut de pe rafturile magazinelor din toată Ucraina.

Potrivit jurnaliştilor, gospodinele ucrainene nu vor putea folosi toată sarea străină pentru conservare în această vară.

„Oprirea Întreprinderii de Stat „Artyomsol” va fi simțită de toată lumea, inclusiv de cei din străinătate”

Potrivit șefului întreprinderii, acum Ucraina va trebui să importe mai multă sare din străinătate.

„Pentru ca sarea să fie disponibilă comercial, trebuie să fie produsă. În unele magazine [sarea noastră] este probabil acolo. M-am întâlnit la Kiev, la Vinnitsa. Dar a apărut sarea turcească, românească… Atâta timp cât luptele vor continua, va trebui să înlocuim [sarea noastră] cu una de import”, spune el.

Viktor Yurin consideră că închiderea Întreprinderii de Stat Artyomsol va fi resimțită de consumatorii din străinătate.

„Am fost cea mai mare companie de minerit de sare din Europa. Printre clienții noștri obișnuiți se numără Ungaria, Polonia, Georgia, Moldova, Azerbaidjan, România”, spune Victor Yurin.

Potrivit acestuia, sarea de import este mult mai scumpă decât sarea Soledar.

„Dacă am vinde sare acum, în condițiile actuale, am vindeo mai scump”, spune el.

Pentru luna martie 2022 Biroul Național de Statistică a raportat o creștere de 42,5% a prețului la sare alimentară față de luna februarie 2022.

„La moment, nu au fost identificate semne ce ar indica existența unor practici anticoncurențiale implementate de întreprinderile importatoare și comercianți, care ar fi dus la lipsa de sare alimentară la raft în prima jumătate a lunii martie 2022. Totodată, în cazul în care cineva deține informații privind existența unor astfel de practici, Consiliul Concurenței solicită prezentarea lor pentru luarea măsurilor necesare de intervenție conform atribuțiilor sale”, transmite instituția.

La începutul lunii martie, sarea alimentară nu era de găsit pe rafturile unor magazine. Atunci Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a venit cu explicații și a declarat în cadrul unei conferințe de presă că sunt rezerve și e un posibil agiotaj.

La scurt timp, ministerul Economiei a informat populația că „nu există motive de panică” și peste 1.000 de tone de sare a fost importate în Moldova.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.