Litrul de ulei vegetal a ajuns să coste 50 de lei, mai scump cu 25%. Uleiul ambalat în sticle de plastic de 955 ml costă de la 48 la 50 de lei față de prețul anterior de 36-39 de lei, transmite SafeNews.md cu referire la mold-street.com.
Adică s-a scumpit cu 12 lei sau cu aproximativ 25%.
În unele magazine mici, încă mai poate fi găsit ulei la un preț de până la 40 de lei pentru litru, dar stocurile se vor epuiza rapid.
Comercianții dau vina pe distribuitorii și producătorii de creșterea actuală a prețurilor la uleiul vegetal care au majorat brusc prețurile.
„Dacă mai devreme aveam o creștere de 30-40 de bani per litru, acum avem o creștere de 10 lei și chiar mai mult. Nu credem că acest lucru este normal”, a precizat un reprezentant al unui lanț de magazine.
De remarcat că în ianuarie-februarie costul uleiului vegetal a crescut cu doar 1,1%, în timp ce în martie cu aproape 5,7%. Cu toate acestea, după o creștere a prețurilor la începutul lunii martie, ca urmare a panicii provocate de războiul din Ucraina, prețurile uleiului au rămas relativ stabile timp de aproape două luni.
Cel mai mare producător de ulei din Republica Moldova este grupul Transoil, care controlează 90% din totalul producției.
De notat că dacă în lunile ianuarie-februarie preţul uleiului vegetal a înregistrat o creştere cu doar cu 1,1%, apoi în martie cu aproape 5,7%.
Totuşi după o scumpire la începutul lunii martie, ca urmare a panicii provocate de războiul din Ucraina, preţurile la ulei au rămas timp de aproape două luni relativ stabile.
Trans-Oil deține o cotă de circa 90% din producția şi exportul de ulei
Aceasta pentru că grupul Trans-Oil (controlat de Vaja Jhashi), care deține o cotă de circa 90% din producție și de peste 95% din exporturi (cel puțin în ultimii trei ani), a promis atunci, că țara va fi asigurată cu ulei vegetal şi la un preț stabil.
Cel mai mare producător de ulei din Moldova susținea atunci, că are nevoie doar de 5% din întreaga capacitate de producere a celor trei fabrici (una dintre care ar urma să fie deschisă pe 15 martie) pentru a asigura pe deplin nevoile pieței interne.
Aceasta pentru a evita impunerea unor restricţii la export, măsură care era pe ordinea de zi a autorităţilor acum doiuă luni.
De atunci însă preţurile mondiale la uleiul vegetal au crescut. În special ca urmare a războiului din Ucraina, cel maqi mare producător de seminţe de floarea soarelui şi cel mai mare exportator de ulei vegetal dinn regiune.
Dar problema de fapt nu este în ulei, ci în materia primă pentru el, adică semințele de floarea soarelui, exportul cărora la fel nu a fost restricționat.
Datele statistice arată că dacă, anul trecut, Republica Moldova a exportat ulei vegetal în valoare de circa 120 milioane dolari, în creștere cu 17% față de 2020; apoi la la semințe de floarea soarelui, rapiță și alte oleaginoase, valoarea exporturilor este de 256 milioane de dolari, adică de două ori și ceva mai mult.
Și dacă la ulei lobby face Trans-Oil, care deține o cotă de circa 90% din producție și de 95% din exporturi, apoi la semințe sunt alți jucători interesați ca exportul să nu fie stopat.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.