Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a obținut în anul 2021 un profit de aproape 29,4 milioane de lei, după ce în anul 2020 raporta pierderi de circa 25,5 milioane de lei.
Trecerea de la pierderi la profit s-a datorat creșterii semnificative a veniturilor în anul 2021, arată raportul financiar al ANRE, transmite mold-street.com.
Documentul relevă că, anul trecut, ANRE a obținut venituri din activitatea de reglementare de circa 113,8 milioane de lei, cu 74,5% mai mult faţă de nivelul de 65,16 milioane de lei înregistrat în anul 2020.
Cele mai mari venituri au fost încasate de ANRE din plata regulatorie pentru activitatea din sectorul energie electrică – 39,26 milioane de lei, cu 6,3 milioane de lei mai puțin decât au fost calculate.
Din plata regulatorie pentru activitatea din importul de produse petroliere, ANRE a încasat peste 26,6 milioane de lei, cu circa 6,9 milioane de lei mai puțin decât s-a calculat, în timp ce veniturile încasate din plata regulatorie pentru activitatea din sectorul gazelor naturale au constituit 19,36 milioane de lei, cu aproximativ 6,8 milioane de lei mai puțin decât s-a calculat.
Raportul financiar relevă că în 2021 cele mai mici venituri au fost obținute de autoritatea de reglementare din plata regulatorie pentru activitatea sectorului termoenergetic – 4,15 milioane de lei, iar din plata regulatorie pentru serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare – 2,2 milioane de lei.
Menționăm că mărimea plății regulatorii este stabilită anual de ANRE. În 2021, aceasta a fost de 0,20% din veniturile întreprinderilor ce prestează serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare şi de 0,30% – pentru companiile ce activează în sectoarele energie electrică, energie termică, gaze naturale şi import produse petroliere.
Documentul mai relevă că ANRE a avut anul trecut cheltuieli de circa 85 de milioane de lei, din care peste 70 de milioane de lei au fost pentru remunerarea personalului.
ANRE implementează politica statului privind reglementarea în sectoarele energetice, asigură reglementarea şi monitorizarea funcționării eficiente a pieței de energie şi desfășurarea activităților în sectoarele energetice. ANRE are cinci directori şi circa 150 de angajați.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.