Președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a condiționat neutralitatea cerută țării sale de către Rusia de eliberarea întregului teritoriu al Ucrainei, inclusiv a regiunii Donbas (est) și a peninsulei Crimeea, anexată de Moscova în 2014, relatează EFE.
Într-un interviu difuzat luni seara de canalul de televiziune saudit Al Arabiya, Zelenski a afirmat că „rușii insistă asupra neutralității, iar pentru noi cel mai important este eliberarea Donbasului și a tuturor teritoriilor ocupate temporar, precum şi a peninsulei Crimeea, şi ea ocupată”.
Zelenski a acuzat din nou Rusia, care somează Ucraina să se angajeze să nu adere la NATO şi să rămână neutră, că încearcă să fărâmițeze țara sa pe calea referendumurilor în teritoriile ocupate cu privire la independența acestora, după modelul celui desfășurat în Crimeea în 2014, când a anexat peninsula.
Pe lângă eliberarea întregii ţări, președintele ucrainean a insistat că, pentru a accepta neutralitatea cerută de Moscova, sunt necesare „garanții de securitate pentru ca Ucraina să nu mai facă obiectul unor atacuri similare pe viitor, precum şi alte tipuri de arme în cazul unui război ca cel de acum”.
În orice caz, el a reiterat că orice decizie în acest sens va fi supusă „unui referendum la care va participa întregul popor”.
Referitor la mersul negocierilor cu Rusia, Zelenski a spus că „negociatorii ruşi nu au capacitatea de a lua decizii, iar ultimul cuvânt îl va avea mereu (preşedintele rus Vladimir) Putin”, motiv pentru care şi insistă asupra unui dialog direct cu şeful statului rus.
În privinţa suspendării exporturilor din Ucraina, o problemă ce îngrijorează mai multe ţări arabe, dependente în mare măsură de produsele de bază din această ţară europeană, cum ar fi grâul sau floarea soarelui, el a afirmat că asediul impus de navele de război ruseşti porturilor ucrainene ‘ar putea provoca o criză alimentară’ mondială anul acesta.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.