În contextul incertitudinii care persistă pe piața energetică a Republicii Moldova, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis ieri, 26 aprilie, să modifice de urgență Dispoziția nr. 14 din 14 aprilie 2022. Astfel, în pct. 4 din Dispoziția nr. 14 din 14 aprilie 2022 sintagma ”26 aprilie 2022” se înlocuiește cu ”28 aprilie 2022 inclusiv”, transmite SafeNews.md cu referire la mold-street.com.
Aceasta înseamnă că negocierile pentru identificarea unui producător/furnizor de energie electrică sunt într-un impas. Or, ele urmau a fi finalizate înainte de 22 aprilie 2022.
Prețul de achiziție a energiei poate crește cu circa 70%
Amintim că prin Dispoziția CSE din 14 aprilie 2022 au fost impuse mai multe acțiuni pentru asigurarea cu energie electrică a țării în perioada 1 mai – 30 iunie 2022.
Potrivit Dispoziției, operatorul de sistem și furnizorii serviciului universal, furnizorii de ultimă opțiune, urmează să cumpere în această perioadă tot necesarul de energie electrică de la SA Energocom, deținută de stat.
Totodată, în scopul asigurării necesarului de energie, CSE a impus Energocom „obligația de serviciu public de procurare a energiei electrice solicitate de furnizorii serviciului universal, furnizorii de ultimă opțiune, și de operatorii de sistem pentru perioada mai-iunie 2022”.
În consecință, Energocom a organizat și o licitație de achiziție a energiei electrice, la care au fost depuse câteva oferte, inclusiv de la Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan (Moldgres) la un preţ dublu faţă de cel actual de 53,5 dolari pentru un MW, dar şi de la câţiva furnizori din Ucraina, inclusiv DTEK, care au oferit un preţ mai mic de 100 de dolari pentru un MW.
Ulterior, Moldgres a mai redus din pretenţii coborând preţul la circa 96 de dolari pentru un MW, dar şi ucrainenii sunt gata să ofere un preţ mai mic.
Fostul deputat Alexandru Slusari susţine că în spatele unui concurent din Ucraina, care este gata să ofere un preţ mai mic, ar sta o companie off-shore.
Totuşi, preţul care se negociază depăşeşte 90 de dolari pentru un MW, ceea ce semnifică o scumpire cu circa 70% a preţului de achiziţie, respectiv va duce la o creştere semnificativă a tarifelor finale.
Contractul urma să fie semnat până la 26 aprilie
Conform deciziei CSE din 14 aprilie, contractul urma să fie semnat până la 26 aprilie 2022, iar până la această dată furnizorii serviciului universal şi/sau de ultimă opţiune şi operatorii de sistem erau obligaţi să încheie contracte de vânzare/cumpărare a energiei electrice cu Energocom.
Sursele noastre de la Energocom şi Guvern spun că nu a fost semnat încă nimic şi că negocierile continuă. În consecinţă, CSE a decis să modifice decizia sa din 14 aprilie şi să amâne până pe data de 28 aprilie semnarea contractelor de furnizare a energiei.
În acest caz nu este clar când Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică va reuşi să ajusteze tarifele.
Or, potrivit pct. 6 din Dispoziţia CSE din 14 aprilie, în cazul majorării preţurilor la energia procurată pe piata angro de către furnizori şi operatori, care va genera un impact mai mare de 5% asupra veniturilor, prin derogare de la procedurile stabilite în Legea cu privire la energia electrică, „în termen de două zile lucrătoare, furnizorii serviciului universal şi/sau de ultimă opţiune şi operatorii de sistem vor prezenta ANRE cererile privind ajustarea preţurilor reglementate de furnizare a energiei electrice către consumatorii finali şi a tarifelor de distribuţie”.
Aceeaşi decizie prevede că, în termen de cinci zile lucrătoare, ANRE va ajusta şi va publica noile tarife la energia electrică.
Menţionăm că dispoziţiile Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova sunt obligatorii şi executorii pentru conducătorii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, ai agenţilor economici, ai instituţiilor publice, precum şi pentru cetăţeni şi alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.