Acasă Justiţie DOC// Procurorul General prins cu minciuna? Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel...

DOC// Procurorul General prins cu minciuna? Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, infirmă declarația lui Alexandr Stoianoglo privind dosarul pentru îmbogățire ilicită

0

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, infirmă faptul că materialele în dosarul intentat pentru îmbogățire ilicită au fost acumulate în perioada când procuror general era Eduard Harunjen, așa cum a declarat Alexandr Stoianoglo. Morari a precizat pentru portalul Anticoruptie.md că acum un an au fost făcute verificări, dar nu a fost pornit dosar penal.

„Este adevărat că Harunjen a dispus efectuarea investigațiilor în privința mea, dar a făcut-o la solicitarea mea. S-a întâmplat la finele lunii aprilie 2019, atunci când a apărut conflictul legat de arestarea omului de afaceri Andrei Tranga. Pentru că au început să se vehiculeze în spațiul public versiuni că aș fi fost implicat în această schemă, am cerut Autorității Naționale de Integritate să-mi verifice averea și conflictele de interese. Eu mi-am dat demisia din funcție și nu am avut cum să influențez”, a declarat Viorel Morari.

Fostul șef de la Procuratura Anticorupție a precizat că în urma verificărilor efectuate de către ANI și Procuratură nu s-au stabilit componente ale infracțiunii de îmbogățire ilicită în privința sa.

„Nu au stabilit atunci nimic și cu asta s-a finalizat totul. Eduard Harunjen a declarat atunci în fața camerelor că nu există temei pentru investigarea mea”, a precizat Morari.

Fostul șef de la Procuratura Anticorupție ne-a prezentat și ordonanța privind începerea urmăririi penale, semnată de Alexandr Stoianoglo la 18 decembrie 2019. În document, șeful Procuraturii Generale se referă la o sesizare „despre săvârșirea unei infracțiuni”, înregistrată la 10 decembrie 2019.

„Scrisoarea în care eram acuzat de îmbogățire ilicită a fost trimisă pe adresele electronice ale mai multor instituții de presă, dar a fost preluată doar de câteva. S-a întâmplat la scurt timp după desemnarea lui Stoianoglo în funcția de procuror general. Este curios și faptul că dosarul a fost gestionat de către procurora Carolina Vidrașcu, aceeași procuroră care în mai 2019 a efectuat investigațiile în privința mea la ordinul lui Harunjen”, a adăugat Morari.

Precizăm că Alexandr Stoianoglo a declarat luni că materialele privind îmbogățirea ilicită a lui Viorel Morari au fost acumulate în perioada când procuror general era Eduard Harunjen.

La începutul anului curent, Alexandr Stoianoglo i-a adus acuzații publice lui Viorel Morari și apropiaților săi, de spălare de bani și îmbogățire ilicită. Potrivit lui Stoianoglo, Viorel Morari și mama acestuia, care a avut timp de doi ani venituri oficiale de doar 2.500 de lei, în 2014 a efectuat nouă tranzacții de depunere a numerarului pe contul bancar al firmei „pentru majorarea capitalului statutar” în valoare totală de 3,8 milioane de lei.

Tot în 2014, firma familiei Morari a construit și a dat în exploatare o stație PECO în satul Țaul, raionul Dondușeni, în valoare de 3,5 milioane de lei. Aceeași firmă, în perioada 2016–2018, a instalat trei turbine eoliene pentru producerea energiei electrice, valoarea investițiilor alcătuind peste 14,2 milioane de lei. Potrivit declarațiilor fiscale pentru 2016–2017, firma a raportat un profit de peste 6,5 milioane de lei. Stoianoglo a mai spus că Viorel Morari ar fi făcut presiuni asupra Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și, drept urmare, i-a fost aprobat un tarif de 1,13 lei/kW, mai mare decât pentru alte zece companii similare.

Acuzațiile aduse de către procurorul general se regăsesc și în scrisoarea anonimă din 5 decembrie 2019. După publicare, SRL Irarom-Grup a venit cu o reacție în care a respins acuzațiile aduse, calificându-le drept „informații denaturate ce poartă un vădit caracter de discreditare”.

În aprilie 2020, procurorii l-au scos de sub urmărire penală pe Oleg Morari, fondatorul și administratorul SRL Irarom-Grup. La 18 iunie, a fost scos de sub urmărire penală și Viorel Morari, după expirarea termenului prevăzut de lege pentru statutul de bănuit. În prezent, calitatea de bănuit în dosarul respectiv o are Eugenia Morari, mama fostului șef de la Procuratura Anticorupție. La 10 iunie, cu acordul procurorului general, a fost prelungit cu încă trei luni statutul de bănuit în privința Eugeniei Morari.

Viorel Morari a declarat în repetate rânduri că dosarele penale pe numele său ar fi o comandă politică după ce a decis să repornească dosarul penal privind presupusa finanțare din străinătate a Partidului Socialiștilor.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.