Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, infirmă faptul că materialele în dosarul intentat pentru îmbogățire ilicită au fost acumulate în perioada când procuror general era Eduard Harunjen, așa cum a declarat Alexandr Stoianoglo. Morari a precizat pentru portalul Anticoruptie.md că acum un an au fost făcute verificări, dar nu a fost pornit dosar penal.
Fostul șef de la Procuratura Anticorupție a precizat că în urma verificărilor efectuate de către ANI și Procuratură nu s-au stabilit componente ale infracțiunii de îmbogățire ilicită în privința sa.
Fostul șef de la Procuratura Anticorupție ne-a prezentat și ordonanța privind începerea urmăririi penale, semnată de Alexandr Stoianoglo la 18 decembrie 2019. În document, șeful Procuraturii Generale se referă la o sesizare „despre săvârșirea unei infracțiuni”, înregistrată la 10 decembrie 2019.
Precizăm că Alexandr Stoianoglo a declarat luni că materialele privind îmbogățirea ilicită a lui Viorel Morari au fost acumulate în perioada când procuror general era Eduard Harunjen.
La începutul anului curent, Alexandr Stoianoglo i-a adus acuzații publice lui Viorel Morari și apropiaților săi, de spălare de bani și îmbogățire ilicită. Potrivit lui Stoianoglo, Viorel Morari și mama acestuia, care a avut timp de doi ani venituri oficiale de doar 2.500 de lei, în 2014 a efectuat nouă tranzacții de depunere a numerarului pe contul bancar al firmei „pentru majorarea capitalului statutar” în valoare totală de 3,8 milioane de lei.
Tot în 2014, firma familiei Morari a construit și a dat în exploatare o stație PECO în satul Țaul, raionul Dondușeni, în valoare de 3,5 milioane de lei. Aceeași firmă, în perioada 2016–2018, a instalat trei turbine eoliene pentru producerea energiei electrice, valoarea investițiilor alcătuind peste 14,2 milioane de lei. Potrivit declarațiilor fiscale pentru 2016–2017, firma a raportat un profit de peste 6,5 milioane de lei. Stoianoglo a mai spus că Viorel Morari ar fi făcut presiuni asupra Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și, drept urmare, i-a fost aprobat un tarif de 1,13 lei/kW, mai mare decât pentru alte zece companii similare.
Acuzațiile aduse de către procurorul general se regăsesc și în scrisoarea anonimă din 5 decembrie 2019. După publicare, SRL Irarom-Grup a venit cu o reacție în care a respins acuzațiile aduse, calificându-le drept „informații denaturate ce poartă un vădit caracter de discreditare”.
În aprilie 2020, procurorii l-au scos de sub urmărire penală pe Oleg Morari, fondatorul și administratorul SRL Irarom-Grup. La 18 iunie, a fost scos de sub urmărire penală și Viorel Morari, după expirarea termenului prevăzut de lege pentru statutul de bănuit. În prezent, calitatea de bănuit în dosarul respectiv o are Eugenia Morari, mama fostului șef de la Procuratura Anticorupție. La 10 iunie, cu acordul procurorului general, a fost prelungit cu încă trei luni statutul de bănuit în privința Eugeniei Morari.
Viorel Morari a declarat în repetate rânduri că dosarele penale pe numele său ar fi o comandă politică după ce a decis să repornească dosarul penal privind presupusa finanțare din străinătate a Partidului Socialiștilor.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.