Este pentru prima dată după 2014 când numărul total al alegătorilor din Republica Moldova scade, fie și nesemnificativ. În același timp, continuă creșterea stabilă a numărului de alegători din regiunea transnistreană, dar și a celor fără domiciliu/reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării. Concluziile aparțin reprezentanților Asociației Promo-LEX, care au analizat datele privind numărul total al alegătorilor înscriși în RSA la data de 1 iulie 2020, publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC).
Astfel, Registrul de stat al alegătorilor înregistrează un număr de 3 285 874 de alegători – ceea ce constituie circa 80% din numărul total al cetățenilor Republicii Moldova declarat de Agenția Servicii Publice. Din numărul total de alegători înregistrați, aproximativ 15% constituie alegătorii din regiunea transnistreană (circa 249 mii) și cei fără domiciliu/reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării (circa 229 mii).
Comparativ cu perioadele anterioare, pentru prima dată după 2014 se constată o diminuare, fie și nesemnificativă (doar cu 20) a numărului de alegători. Această stopare a creșterii se pare că se datorează micșorării numărului de alegători înregistrați la o adresă de domiciliu/reședință pe teritoriul Republicii Moldova controlat de autoritățile constituționale.
De cealaltă parte, se atestă creșterea continuă și stabilă a numărului de alegători din regiunea transnistreană și a celor fără domiciliu/reședință, inclusiv a celor care au emigrat autorizat peste hotarele țării. În opinia Promo-LEX acest lucru poate trezi suspiciuni și neîncrederea societății în RSA, în calitatea listelor electorale și în consecință rezultatele alegerilor.
Cu referire la alegătorii din regiunea transnistreană, Promo-LEX menționează că informația privind starea civilă a acestora, inclusiv decesul, este actualizată doar în baza adresării directe a cetățeanului Republicii Moldova sau a moștenitorilor acestuia (în caz de deces).
Aceeași situație o atestăm și în cazul cetățenilor Republicii Moldova emigrați autorizat peste hotare. Situația descrisă este alarmantă din moment ce aproximativ 8% din numărul total de alegători sunt cei din regiunea transnistreană, iar cca. 7% – alegătorii fără domiciliu/reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării.
Promo-LEX constată că autoritățile nu gestionează direct și continuu procesul de actualizare a informației privind datele a circa 15% din alegători, decât în baza inițiativei alegătorilor sau rudelor acestora. Mai mult ca atât, dat fiind neincluderea alegătorilor din cele două categorii descrise în listele electorale de bază, în ziua votării aceștia sunt incluși în listele electorale suplimentare, fapt care la fel după alegeri deseori a trezit suspiciuni din partea publicului.
În baza celor expuse, în opinia
Reprezentanții Promo-LEX recomandă Comisiei Electorale Centrale să asigure reglementarea, valorificarea și promovarea mecanismelor care ar asigura includerea în listele de bază inclusiv a alegătorilor fără domiciliu.
„În acest sens, menționăm, de exemplu, despre oportunitatea oferită de procedura privind declararea locului de ședere care, eventual, poate fi aplicată și promovată inclusiv pentru alegătorii fără domiciliu”, spun reprezentanții Promo-LEX.
Comisia Electorală Centrală a venit cu o reacţie la analiza Promo-LEX, în care se subliniază faptul că numărul de alegători din regiunea transnistreană, dar şi a celor fără domiciliu/reşedinţă este în creştere constantă. CEC declară că îngrijorările experţilor Promo-LEX sunt nefondate.
CEC declară că listele electorale sunt întocmite de către CEC în concordanţă cu RSA, care conţine informaţii despre toţi cetăţenii cu drept de vot, indiferent dacă aceştia locuiesc în ţară sau în afară. RSA se formează în baza informaţiei primite de la Registrul de Stat al Populaţiei.
De asemenea, CEC reiterează îndemnul către alegători de a verifica corectitudinea informaţiilor din RSA. Activitatea noastră va fi mai eficientă şi mai rapidă dacă cetăţenii ne vor ajuta în efortul nostru de a avea la fiecare alegeri liste cât mai corecte. Listele sunt accesibile publicului larg în localurile secţiilor de votare cu 20 de zile înainte de ziua alegerilor. La fel, alegătorii îşi pot verifica datele personale din aceste liste şi pe pagina web a CEC accesând verifica.cec.md.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.