Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru realizarea Proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova”, în sumă de 30 de milioane de euro, semnat la Chișinău la data de 10 decembrie 2021, a fost aprobat astăzi.
Proiectul este orientat spre implementarea unui program național de reabilitare energetică a mai multor clădiri publice, precum spitale, grădinițe, școli din gestiunea administrației publice centrale și locale.
Într-o notă remisă presei, Guvernul menționează că banii vor fi alocați pentru izolarea clădirilor, instalarea unor sisteme mai eficiente de iluminat, încălzire, răcire și ventilație, dar și integrarea acestora cu surse regenerabile de energie.
La solicitarea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale se intenționează de a scuti proiectul de achitare a taxelor TVA și de alte taxe, inclusiv vamale, prin identificarea modalității legale corespunzătoare, pentru susținerea eforturilor autorităților locale și centrale în implementarea proiectului.
Implementarea proiectului se va face în două faze:
– Faza I – cu accent pe instituțiile guvernamentale (spitale), cu un buget de aproximativ 45 de milioane de euro, cu acoperire egală din partea BERD și BEI;
– Faza II – cu accent pe autoritățile administrației publice locale, cu un buget de circa 30 de milioane de euro.
Pe parcursul anului 2022 urmează să fie identificați și alți beneficiari finali ai proiectului, în special cei care vor fi finanțați la faza II, iar lista finală a beneficiarilor va fi aprobată de Comitetul de coordonare a implementării proiectului.
Precizăm că, în scopul realizării proiectului, țara noastră a contractat un alt împrumut în valoare de 30 de milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții, un grant pentru asistență tehnică în valoare de 2,6 milioane de euro din partea Platformei de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene (NIP), un grant în valoare de 500 de mii de euro din partea Fondului fiduciar de asistență tehnică pentru țările Parteneriatului Estic și urmează, pe parcursul anului 2022, să mai contracteze un grant pentru investiții capitale în valoare de 12,4 milioane de euro din partea NIP. Astfel, bugetul total al proiectului constituie 75,5 milioane de euro, cu o durată de implementare de 4 ani (2022 – 2025).
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.