Ezitarea majoritarilor de a tranșa soarta noii funcții a magistratei, înainte de vacanță, a fost comentată în termeni negativi și de un consilier al premierului.
În 2017, când aflat la început de mandat președintele Igor Dodon i-a anulat cetățenia moldovenească fostului președinte român Traian Băsescu, o magistrată de la Chișinău i s-a opus. Traian Băsescu atacase în justiția moldoveană decretul lui Dodon, iar Viorica Puică – e numele magistratei – a fost cea care a suspendat retragerea de cetățenie cât timp avea să se examineze cauza. Ulterior a fost recuzată, iar Băsescu a pierdut procesul. Această judecătoare – Viorica Puică – luptă acum pentru o avansare în sistemul judecătoresc. Dar i se pun piedici, și prin coincidență nu din altă parte ci dinspre formațiunea socialistă de la putere.
După ce a câștigat într-o competiție, cu tocmai cinci contracandidați, și a fost înaintată de CSM pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, în comisia legislativă de profil, cea juridică, Viorica Puică a fost respinsă, iar parlamentul, cel cu ultimul cuvânt de spus, a plecat în vacanță înainte să se pronunțe în această chestiune.
Ceea ce s-a întâmplat riscă să taie definitiv șansele magistratei de a ajunge în funcția pentru care optează, cel puțin pentru moment, date fiind procedurile care rezervă legislativului doar 30 de zile pentru trecerea a astfel de numiri.
Un grup de cincisprezece organizații neguvernamentale au pledat miercuri cauza judecătoarei, cerând într-un demers adresat legislativului să ia neîntârziat o decizie, ceea ce e greu de crezut însă să se întâmple, parlamentul fiind în vacanță, iar o sesiune extraordinară nefiind încă programată.
Cum se explică această aparentă atenția sporită atribuită cazului magistratei? Expertul Ion Guzun al Centrului de Resurse Juridice – organizație semnatară a scrisorii – spune că printr-o reputație cum rar întâlnești în sistemul de justiție moldovean:
Cei care au făcut ca Puică să iasă cu refuz din comisia juridică a parlamentului au fost patru deputați socialiști și unul democrat, ceea ce întărește impresia că la mijloc e o reticență generală față de magistrată venită din tabăra puterii. Comisia nu a invocat, deși era obligată, vreo incompatibilitate în raportul de refuz, iar singura explicație venită de la unul din socialistul cu vot negativ, Grigore Novac, a fost că nu poate vota în favoarea unui om pe care nu-l cunoaște din punct de vedere profesional.
„Ar însemna că membrii comisiei juridice ar putea sprijini doar magistrați pe care îi cunosc” e replica pe care i-au dat-o cele cincisprezece organizații care au semnat demersul în favoarea judecătoarei.
Ezitarea majoritarilor de a tranșa soarta noii funcții a magistratei, înainte de a pleca în vacanță, a fost comentată în termeni negativi până și de un consilier al premierului.
Printr-o amendare a Constituției la care R. Moldova s-a angajat în cele mai recente condiționalități convenite cu Occidentul, orice implicare ca cea curentă a parlamentului, adică a politicului, în cariera judecătorilor ar trebui să dispară, dar acest lucru se va întâmpla nu mai devreme de peste jumătate de an.
Sursa: EuropaLiberă.org
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.