Săptămâna viitoare, în perioada 24-26 februarie, Moldova și Ucraina vor fi deconectate de la sistemul energetic comun cu Rusia și Belarus pentru trei zile. Scopul este de a testa munca în mod izolat, întrucât Kievul și Chișinăul își declară intenția de a se conecta la rețelele europene în următorii câțiva ani, transmite SafeNews.md cu referire la logos.press.md.
Astfel, sistemele energetice naționale interconectate și complementare ale Ucrainei și Republicii Moldova vor fi deconectate timp de 3 zile de la sistemele adiacente ale statelor cu care se învecinează direct.
Acestea sunt Rusia și Belarus în est, precum și România, Ungaria și Slovacia în vest.
Astfel, cele două țări intenționează să efectueze un test tehnic al regimului de blocare totală și să testeze posibilitățile de autosuficiență energetică.
Acest lucru se face pentru a finaliza sincronizarea completă cu sistemele energetice din Europa de Vest anul viitor și pentru a renunța la sincronizarea actuală cu rețelele electrice din Rusia și Belarus.PUBLICITATE
Relația lor s-a păstrat încă din vremea sovietică.
În urma experimentului, cele două țări formează un fel de insulă energetică izolată timp de trei zile.
În prezent, de câțiva ani nu există schimburi transfrontaliere de energie între Republica Moldova și România, întrucât cele două sisteme energetice nu sunt interconectate. Acest lucru se datorează faptului că sistemul românesc este integrat în zona sincronă europeană ENTSO-E, în timp ce cel moldovenesc rămâne parte a zonei post-sovietice și este sincronizat cu aceasta.
Șeful guvernului ucrainean, Denis Șmâgal, a anunțat teste de sistem împreună cu Republica Moldova ca parte a unui singur bloc, iar viceprim-ministrul guvernului Republicii Moldova, Andrei Spînu, citând experți de la operatorul european ENTSO-E, a spus că în curând va posibilă conectarea la rețelele UE.
Autoritățile promit să asigure sincronizarea încă din 2023 cu operatorii energetici care fac parte din Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică (ENTSO-E).
Participanții săi în acest moment sunt operatori ai statelor membre UE, precum și Albania, Bosnia și Herțegovina, Elveția, Islanda, Macedonia, Muntenegru, Irlanda de Nord și Norvegia.
Planul de intrare ENTSO-E pentru Moldova și Ucraina a fost activat în 2017.
Două țări ale fostei URSS au depus o cerere corespunzătoare încă din 2006, dar abia 11 ani mai târziu, Ukrenergo a semnat „Acordul privind condițiile pentru viitoarea integrare a sistemelor energetice ale Ucrainei și Moldovei cu Europa continentală”.
În legătură cu experimentul programat în perioada 24-26 februarie, se ridică cel puțin două întrebări.
În primul rând: vor duce aceste acțiuni la desincronizarea sistemului energetic și la prăbușirea acestuia (așa-numita „panare”), care s-a întâmplat în ultimii ani din diverse motive în SUA, Brazilia, Rusia și în alte țări, în urma cărei milioane de consumatori au rămas fără electricitate în câteva ore sau zile?
În al doilea rând: este cu adevărat apropiată perspectiva aderării Moldovei la ENTSO-E?
„Energia este o industrie foarte responsabilă, iar oamenii care lucrează în ea sunt foarte responsabili”, a spus prof. Nicolai Mogoreanu, un cunoscut inginer electrotehnic din Republica Moldova. – Și mai departe. Ei nu se implică în politică decât dacă sunt forțați să facă acest lucru. Prin urmare, sunt sigur că vor aborda testele viitoare cu bună credință.”
Nicolae Mogoreanu susține că pentru Moldova, care primește energie electrică (cu excepția producției proprii) dintr-o singură sursă – Centrala Electrică a Districtului de Stat al Moldovei, nu ar trebui să apară deloc dificultăți.
În Ucraina, care astăzi nu este autosuficientă energetic, cel mai probabil vor fi introduse programe pentru creșterea producției de energie electrică și consumul ei strict stipulat de către marile întreprinderi.
„De obicei, centralele electrice funcționează în regim nominal, la sens figurat, producând 100%. Dar pentru una sau trei zile (nu mai mult) pot fi puse în regim de suprasarcină, vor produce cu aproximativ 10% mai mult decât capacitatea instalată”, comentează specialistul.
Expertul moldovean este sceptic cu privire la perspectivele propuse pentru deconectarea completă.
„În sud-estul Ucrainei, marile orașe Harkov, Dnipro, Zaporojie, ca toate regiunile nordice, primesc cea mai mare parte a energiei din Rusia și Belarus. Faptul că Ucraina exportă energie electrică în Republica Moldova, în unele țări europene, nu înseamnă că este capabilă să se asigure singură”, crede Nicolai Mogoreanu.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.