Atacurile cibernetice, întreruperea activității și catastrofele naturale se regăsesc în top 3 riscuri pentru afaceri la nivel global în 2022, conform ediției cu numărul 11 a studiului Allianz Risk Barometer o cercetare realizată de grupul financiar Allianz.
Focarul de pandemie scade de pe a doua pe a patra poziție, deoarece majoritatea companiilor sunt mai puțin preocupate și se simt pregătite adecvat pentru viitoarele focare. Catastrofele naturale și schimbările climatice cresc semnificativ în clasamentul anual, pe măsură ce evenimentele meteorologice extreme și riscurile de tranziție cresc, avertizează cei de la Allianz, transmite SafeNews.md cu referire la Mold-street.com.
Incidentele cibernetice conduc clasamentul riscurilor
”Atacurile de tip ransomware, încălcarea securității datelor și incidentele IT majore îngrijorează companiile mai mult decât riscul de întrerupere a activității ca urmare a blocării lanțurilor de aprovizionare, riscul unor dezastre naturale sau pandemia COVID-19, deși ultimele trei au influențat puternic afacerile în 2021″, potrivit raportului Allianz.
De altfel incidentele cibernetice conduc clasamentul riscurilor pentru al doilea an din istoria Allianz Risk Barometer, după ce 44% dintre participanții la sondaj au catalogat riscul cibernetic drept principala amenințare în 2022.
Pericolul unui războli, abia pe locul 13
Riscul de întrerupere a activității se situează pe locul secund (42%), în timp ce riscul generat de catastrofele naturale completează podiumul (25%). Riscul determinat de pandemia COVID-19 a ieșit din top trei în 2022, în contextul în care companiile se consideră mult mai pregătite să facă față unor situații similare.
În Europa cele mai importante riscuri la adresa companiilor sunt incidentele cibernetice, întreruperea activității, catastrofele naturale, schimbările climatice şi abia pe cinci se află pandemia.
Cât despre riscul unui război (instabilitate politică, război, terorism, agitație civilă, revolte etc.), apoi doar 9% din respondenţi la nivel global l-au indicat, el situându-se abia pe locul 13, faţă de 10 în precedentul studiu.
„Ransomware-ul a devenit o afacere mare pentru criminalii cibernetici, care își perfecționează tactica, reducând barierele de intrare pentru un abonament de 40 USD și puține cunoștințe tehnologice. Comercializarea criminalității cibernetice facilitează exploatarea vulnerabilităților la scară masivă. Vom asista mai multe atacuri împotriva lanțurilor de aprovizionare tehnologice și a infrastructurii critice”, explică Scott Sayce, Global Head of Cyber la AGCS.
Întreruperea afacerilor se situează pe locul al doilea cel mai îngrijorător risc. Într-un an marcat de perturbări pe scară largă, amploarea vulnerabilităților în lanțurile moderne de aprovizionare și rețelele de producție este mai evidentă ca niciodată.
Potrivit sondajului, cea mai de temut cauză a întreruperilor sunt incidentele cibernetice; reflectând creșterea atacurilor ransomware, dar și impactul dependenței tot mai mari a companiilor de digitalizare și trecerea la lucrul la distanță.
Allianz Risk Barometer identifică cele mai importante riscuri corporative pentru următoarele 12 luni și nu numai, pe baza informațiilor a peste 2.650 de experți în managementul riscurilor din 89 de țări și teritorii.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.