Oleg Kuzmin, fostul director al consiliului de directori ai băncii rusești „Expresul European” și-ar fi recunoscut integral vina în dosarul spălării de bani în proporții deosebit de mari prin intermediul sistemului bancar moldovenesc și ar fi semnat o înțelegere cu acuzarea, transmite publicația Kommersant.ru.
Potrivit sursei, el va compărea în fața magistraților în calitate de participant activ al unei grupări criminale formată din zeci de alte organizații de creditare care ar fi spălat miliarde de ruble prin intermediul așa-zisei „scheme moldovenești”.
Dosarul a fost deschis acum 5 ani și în acest timp, departamentul de investigații al ministerului rus de interne ar fi obținut dovezi și declarații de la mai mulți bancheri privind participarea lui Kuzmin în scheme de spălare de bani. În 2019, acesta a fost reținut și chiar dacă a a colaborat cu ancheta și și-a recunoscut integral vina, rămâne în custodia poliției, se arată în articolul celor de la Kommersant.ru
Potrivit anchetei, banca pe care Oleg Kuzmin a condus-o, a fost implicată în scheme criminale pe parcursul anilor 2013-2014, dar a ajuns în vizorul organelor de anchetă abia în 2019 când guvernatoarea băncii centrale a Rusiei, Elvira Nabibulina s-a plâns președintelui Vladimir Putin de aceste scheme.
În același timp, cercetările forțelor de ordine ruse au arătat că acest Kuzmin era în relații foarte apropiate cu alți figuranți ai dosarului, fostul președinte al PDM, Vladimir Plahotniuc și omul de afaceri Veaceslav Platon, dar și unul din foștii acționari ai Victoriabank, Aleksandr Korkin, reținut anterior la Moscova în cadrul aceluiași dosar. Korkin figurează ca unul din martorii cheie ai anchetei.
Schema de fraudă Landromat se presupune că este cea mai mare operațiune de spălare a banilor din istorie. “Sistemul moldovenesc” de spălare a banilor ruși a devenit cunoscut în aprilie 2014. Schema a funcționat din 2010 până în 2013 și au participat companii ruse, Moldindconbank din R. Moldova (controlul a fost atribuit omului de afaceri Veceaslav Platon), companii din diferite jurisdicții, inclusiv Marea Britanie, instanțe din diferite regiuni ale Moldovei și persoane fizice cu cetățenie moldovenească.
sursa: zdg.md
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.