Julian Assange a suferit un atac cerebral în închisoarea Belmarsh din sud-estul Londrei, a dezvăluit sâmbătă logodnica sa, Stella Moris, pentru DailyMail. Editorul WikiLeaks, în vârstă de 50 de ani, se află în arest preventiv în închisoarea de maximă securitate şi riscă să fie extrădat într-o închisoare din Statele Unite.
Accidentul vascular cerebral ar fi avut loc în octombrie, în timpul unei înfăţişări la Înalta Curte din Londra prin legătură video. Assange ar fi rămas cu pleoapa dreaptă căzută, probleme de memorie şi semne de afectare neurologică în urma acestuia, transmite SafeNews.md cu referire la Adevărul.ro.
Logodnica sa, Stella Moris, a declarat că Assange „se luptă” cu stresul provocat de lupta împotriva extrădării către o închisoare din SUA. De la accidentul vascular, Assange ar fi făcut un RMN şi ia medicamente împotriva atacului cerebral.
„Julian se luptă şi mă tem că această mini-apoplexie ar putea fi precursorul unui atac mai important. Aceasta sporeşte temerile noastre cu privire la capacitatea sa de a supravieţui, cu cât această lungă bătălie juridică se prelungeşte”, a declarat Stella Morris pentru DailyMail.
Vestea despre atacul cerebral vine după ce Assange s-a confruntat, vineri, cu un eşec juridic major, atunci când Înalta Curte a anulat o hotărâre pronunţată anul acesta, care împiedica extrădarea lui în SUA pentru a fi acuzat în conformitate cu legea americană privind spionajul.
Avocaţii săi au susţinut cu succes, în trecut, că Assange ar fi ţinut în SUA în condiţii care ar putea duce la un risc serios de sinucidere. Acum însă, Înalta Curte a anulat hotărârea anterioară, după ce guvernul SUA a oferit asigurări cu privire la condiţiile de încarcerare.
SUA doresc ca Assange să fie acuzat de conspiraţie în vederea obţinerii şi dezvăluirii de informaţii privind apărarea naţională, după ce Wikileaks a publicat, în 2010, sute de mii de documente divulgate referitoare la războaiele din Afganistan şi Irak.
Julian Assange este încarcerat la Belmarsh de la răsunătoarea sa arestare în aprilie anul trecut în Ambasada Ecuadorului la Londra. El se refugiase acolo în 2012, când se temea că va fi extrădat spre SUA, pentru spionaj, sau Suedia, unde era acuzat de viol. Assange a respins mereu aceste acuzaţii din urmă, iar urmărirea penală în acest caz a fost abandonată.
Acuzat mai întâi de piraterie informatică, Julian Assange a fost inculpat în mai 2019 pentru alte 17 capete de acuzare de justiţia americană, pe baza legislaţiei antispionaj. Susţinătorii lui afirmă că aceste inculpări constituie un pericol grav pentru libertatea presei. SUA îl acuză în special pentru că a pus în pericol statul prin faptul că în 2010 a publicat, pe WikiLeaks, 250.000 de telegrame diplomatice şi 500.000 de documente confidenţiale despre activităţile armatei americane în Irak şi Afganistan.
El are termen până pe 23 decembrie pentru a face apel împotriva hotărârii de săptămâna trecută şi, dacă are succes, s-ar putea confrunta în continuare cu luni, poate chiar ani, de arest preventiv în Marea Britanie.
„Rămâne scandalos faptul că o persoană care nu execută o pedeapsă cu închisoarea să fie ţinută captivă în şir. Julian nu reprezintă o ameninţare pentru nimeni şi este un dispreţ total faţă de libertatea sa individuală şi faţă de dreptul nostru la o viaţă de familie. SUA joacă murdar la fiecare pas – este un război de uzură”, a mai declarat logodnica lui, Stella Morris.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.