Europol estimează că peste 7,5 trilioane de euro sunt deținute în conturi offshore la nivel global, din care 1,5 trilioane de euro sunt în interiorul Uniunii Europene. Agenția principală de aplicare a legii din Europa, Europol, a publicat o analiză ca răspuns la raportul Pandora Papers, care include acuzații de la corupție la spălare de bani și evaziune fiscală, transmite SafeNews.md cu referire la mold-street.com.
7,5 trilioane de euro stau în conturi offshore
Raportul Europol, intitulat Shadow Money: The International Networks of Illicit Finance, a subliniat dezvăluirile îngrijorătoare din Pandora Papers, conform cărora, sute de politicieni au beneficiat de secretul paradisurilor fiscale, alături de organizații criminale, teroriști și evazioniști fiscali.
Potrivit estimărilor Europol, valoarea totală a averii deținute în conturi offshore la nivel global este de aproximativ 7,5 trilioane de euro (8,46 trilioane de dolari), în timp ce ponderea Uniunii Europene este de 1,5 trilioane de euro. Acești bani reprezintă peste 10% din PIB-ul global.
În plus, pierderea estimată a veniturilor pentru UE în 2016 a fost de 46 de miliarde de euro ca urmare a evaziunii fiscale internaționale.
Dincolo de preocupările fiscale, „companiile offshore joacă un rol-cheie în schemele de spălare a banilor care implică crima organizată și sunt adesea folosite pentru a ascunde adevărata origine a fondurilor. Spălarea banilor susține o economie criminală complexă și sofisticată în întreaga UE”, se arată în raport.
Europol a spus că amploarea și complexitatea activităților de spălare a banilor care afectează UE au fost anterior subestimate.
„Spălătorii de bani profesioniști au stabilit un sistem financiar subteran paralel pentru a procesa tranzacțiile și plățile, care este izolat de orice mecanism legal de supraveghere financiară. Acest sistem paralel asigură că veniturile din infracțiuni nu pot fi urmărite”, continuă raportul.
Peste 98% din bunurile infracționale nu sunt recuperate
Raportul spune că infractorii controlează sau se infiltrează direct în structurile juridice de afaceri pentru activitățile lor criminale, ceea ce le oferă o fațadă de legitimitate și ajută la eludarea urmăririi penale.
Se estimează că peste 80% dintre rețelele criminale sunt active în structurile juridice de afaceri ale UE, în timp ce jumătate din toate rețelele criminale își înființează propriile structuri juridice de afaceri sau se infiltrează în afaceri la un nivel înalt.
În ciuda efortului de a preveni extinderea infracțiunilor financiare de către UE și statele sale membre, acestea au în continuare acces la o sumă uriașă de bani – Europol estimează că peste 98% din bunurile infracționale nu sunt recuperate.
Pentru a lupta împotriva crimelor financiare, Europol a sugerat „o abordare dublă – una bazată pe politică și legislație, precum și un răspuns operațional integrat puternic, condus de cooperarea internațională”.
Pandora Papers și alte leaksuri
Documentele din Pandora Papers au fost obținute de Consorțiul Internațional al Jurnaliştilor de Investigație (ICIJ) și publicate prin intermediul partenerilor media, inclusiv The Washington Post, BBC, The Guardian, OCCRP și Rise Moldova.
Pandora Papers este cea mai recentă dintr-o serie de scurgeri în masă gestionate de ICIJ, de la LuxLeaks în 2014, până la Panama Papers din 2016. Au fost urmați de Paradise Papers în 2017 și de dosarele FinCen în 2020.
Ea include aproape 6,4 milioane de documente, aproape trei milioane de imagini, peste un milion de e-mailuri și aproape o jumătate de milion de foi de calcul care expun bogățiile ascunse, evaziunea fiscală și spălarea banilor de către persoane proeminente și persoane expuse politic (PEP).
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.