Oleg Voronin, feciorul fostului președinte al Republicii Moldova, încearcă să stopeze vânzarea la prețuri mici la Bursa de Valori a Moldovei a acțiunilor de la Fincombank ce le-a deținut el și familia sa.
Potrivit unei cereri depuse în instanță contra Băncii Naționale a Moldovei, Fincombank, Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Depozitarului central unic al valorilor mobiliare și Bursa de valori a Moldovei, Oleg Voronin cerea suspendarea procesului de vânzare a acțiunilor ce au aparținut în trecut familiei sale (Voronin Oleg, Voronin Alexei, Panahova Ecaterina, Voronin Elena, Voronin Taisia, Rusu Valentina), transmite SafeNews.md cu referire la Mold-street.com.
Cât valora Fincombank în ianuarie 2019
Oleg Voronin susține că la momentul în care, la începutul anului 2019, BNM a emis o decizie prin care familia sa și alți acționari ai Fincombank (Ivan Antoci și Avicomagro SRl) au fost calificați ca persone ce au acționat concertat în raport cu banca, aceasta avea un capital constituit din 1.197.789 de acțiuni în valoare totală de 590,71 milioane lei (o acțiune la preț de 493,17 lei).
Membrii familiei Voronin dețineau la acel moment 309.685 de acțiuni, cu o valoarea totală de 152,73 milioane lei, se arată în cererea depusă de Oleg Voronin și citată în verdictul instanței.
În urma deciziei BNM din ianuarie 2019, acțiunile Fincombank au fost suspendate, iar după ce membrii familiei Voronin nu au reușit să le vândă, în termen de 3 luni, valorile mobiliare au fost anulate și emise noi acțiuni în același cuantum, care au fost expuse spre vânzare la Bursa de valori la preț de 260,66 lei per acțiune.
La acest preț au fost vândute 29.822 acțiuni din noua emisiune efectuată de Fincombank, dintre care doar acțiuni în valoare de 19.423,45 lei au revenit membrilor familie sale. Doar în urma acestei vânzări, membrii familiei Voronin ar fi suportat un prejudiciu de peste 4 milioane lei, susține feciorul fostului președinte al Republicii Moldova.
Or, prețul de 260,66 lei pentru o acțiune este deja cu 233 de lei mai mic, decât cel indicat de Oleg Voronin. În plus, prețul scade.
Prețul unei acțiuni poate să scadă la doar 83,75 lei
Astfel potrivit prevederilor art.521 alin.(16) al Legii privind activitatea băncilor pe perioada de 6 luni prețul inițial se modifică o dată pe lună, în cuantum procentual de la 10% până la 30% din prețul stabilit anterior.
Astfel, în martie 2020 acțiunile noi emise erau tranzacționate la un preț de 234,59 lei, iar în prezent prețul lor a scăzut deja la 180 de lei, iar dacă nu vor fi ofertanți va coborî la 83,75 lei pentru o acțiune.
Potrivit lui Oleg Voronin, o eventuală vânzare a acțiunilor la acest preț va cauza membrilor familiei sale „un potențial prejudiciu de 118,8 milioane lei, exprimat prin diferența dintre prețul de 493,17 lei pentru acțiunile anulate și prețul minim de 83,75 lei, pentru o acțiune din noua emisiune care posibil vor fi vândute la Bursa de Valori (290.261,5 acțiuni x (493,17 lei-83,75 lei).”
Adică în loc de active de 152 milioane lei, familia Voronin se poate alege cu o sumă de 33 milioane lei.
Cererea lui Oleg Voronin a fost respinsă însă atât de prima instanță, cât și de Curtea de Apel Chișinău în ședința de pe 29 iunie 2020.
Unul dintre argumentele invocate de magistrați sunt prevederile din art.214 alin.(8) Codul Administrativ, „ce prevede expres interdicția de a cere suspendarea executării actelor Băncii Naționale a Moldovei adoptate în procesul de evaluare și de supraveghere a calității acționarilor entităților supravegheate de aceasta”.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.