Parlamentarii conservatori din Marea Britanie i-au cerut premierului Boris Johnson să îndeplinească promisiunea guvernului și să adopte o legislație care interzice utilizarea tranzacţiilor imobiliare în Regatul Unit pentru spălarea banilor.
De notat că mai mulţi politicieni şi afacerişti din Moldova au cumpărat imobile în Marea Britanie cu bani de o provenienţă dubioasă, transmite SafeNews.md cu referire la Mold-street.com.
„Crimele economice și finanțele ilicite din Regatul Unit finanțează crima organizată, teroriștii și alți actori rău intenționați, subminează buna guvernare și încrederea în economia noastră și pătează reputația noastră globală”, potrivit scrisorii semnate de 17 parlamentari conservatori, scrie Bloomberg.
Agenția Națională de Combatere a Criminalității Organizate din Marea Britanie a estimat că spălarea banilor costă Regatul Unit aproximativ 100 de miliarde de lire sterline (134 de miliarde de dolari) pe an și, ca parte a eforturilor de eliminare, guvernele conservatoare s-au angajat să creeze un registru care să identifice proprietarii finali de imobile din Regatul Unit în cazurile în care terenul este înregistrat pe o companie sau o entitate de peste hotare.
Deși proiectul de lege a fost publicat în 2018, acesta nu a fost încă transformat în lege.
După publicarea Pandora Papers, legea a primit sprijin în rândul membrilor tuturor partidelor, iar în opinia parlamentarilor, aceasta va fi adoptată imediat ce va intra pe ordinea de zi a Parlamentului.
„Legislația este robustă, a atras deja sprijin între partide și trebuie doar să fie prioritizată pentru timpul parlamentar”, au scris parlamentarii. Totodată ei susţin că legea va reduce, de asemenea, costurile de risc și de due diligence pentru investitori şi va confirma „poziţia de lider internațional pe care a demonstrat-o Regatul Unit în ceea ce privește transparența proprietății efective”.
Pe lângă adoptarea legii, guvernul de la Londra se gândește să consolideze rolul jucat de Companies House, care înregistrează informațiile companiilor și le pune la dispoziția publicului. Propunerile includ verificarea identității persoanelor care administrează sau controlează companii și puteri mai mari, dar şi de a interoga și contesta informațiile care îi sunt transmise.
De notat că, potrivit unor surse, numeroşi afacerişti dar şi politicieni au investit în imobile din Marea Britanie bani câştigaţi nu tocmai legal: de la un fost şef al Moldovagaz, milionari locali la copii de politicieni.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.