Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a avut vineri, în Elveția, o întrevedere cu ministrul adjunct de externe al Rusiei, Alexander Grushko, în prima înfățișare dintre oficialii Alianței Nord-Atlantice și cei ai Rusiei după ce Federația Rusă a anunţat suspendarea misiunii sale de reprezentare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi a misiunii NATO la Moscova, ca măsură la decizia Alianţei Nord-Atlantice de a retrage acreditarea a opt membri ai misiunii ruse la sediul Alianţei, acuzaţi de spionaj.
„La 29 octombrie, secretarul general adjunct a participat la masa rotundă de la Chambésy privind securitatea europeană, găzduită de Departamentul federal elvețian al afacerilor externe (DFAE) și de Centrul pentru politica de securitate de la Geneva (GCSP). De asemenea, acesta s-a întâlnit cu ministrul adjunct de externe al Rusiei, Alexander Grushko, cu dna Helga Schmid, secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Securitate în Europa (OSCE), și cu ambasadorul Thomas Greminger, directorul Centrului pentru politica de securitate de la Geneva (GCSP)”, a informat NATO într-un comunicat.
Întâlnirea a avut loc și după ce miniștrii apărării NATO au aprobat un nou plan general de apărare a Alianței Nord-Atlantice în situații de criză și de conflict și au analizat progresele înregistrate în răspunsul alianței la amenințarea tot mai mare reprezentată de sistemele de rachete ale Rusiei.
Potrivit Pentagonului, acest pachet include îmbunătățiri semnificative ale apărării antiaeriene și antirachetă a Alianței. De asemenea, prevede consolidarea capacităților convenționale cu avioane de generația a cincea, adaptarea exercițiilor și a serviciilor de informații, precum și îmbunătățirea pregătirii și eficienței descurajării nucleare.
Planul de apărare împotriva oricărui atac din partea Rusiei vine și în contextul avertismentelor lansate de secretarul Lloyd Austin la București, care a afirmat că regiunea Mării Negre este vulnerabilă la agresiunea Rusiei și că regiunea face parte din interesul naţional al SUA. Marți, la Kiev, el a declarat că dorește să vadă o cooperare regională între aliații și partenerii Statelor Unite la Marea Neagră pentru a descuraja Rusia. “În sprijinul acestor eforturi, Statele Unite vor continua să ofere asistență pentru a spori capacitățile maritime nu doar ale Ucrainei, ci și ale Georgiei, României și Bulgariei. Am înțeles de mult timp importanța cooperării și a unității între aliații și partenerii noștri pentru a descuraja agresiunea rusă”, a spus Austin.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.