Consilierul preşedintelui american Joe Biden pentru securitatea energetică globală, Amos Hochstein, a declarat luni că preşedintele rus Vladimir Putin se apropie de utilizarea gazelor naturale ca armă politică în criza energetică a Europei, dacă reţine exporturile de carburant către continent, transmite Reuters.
”Cred că ne apropiem de această linie, dacă Rusia are într-adevăr gaze de furnizat şi alege să nu facă acest lucru şi o va face doar dacă Europa va accepta alte cereri care nu au nicio legătură”, a declarat reporterilor Amos Hochstein, consilierul lui Biden, întrebat fiind dacă Putin foloseşte gazele ca o armă, transmite SafeNews.md cu referire la News.ro.
Hochstein a spus că preţurile gazelor naturale în Europa au crescut nu doar din cauza evenimentelor din regiune, ci şi din cauza unui sezon secetos în China, care a redus producţia de hidroenergie şi a crescut concurenţa globală pentru gaze naturale.
Cu toate acestea, în timp ce o serie de factori au condus la criza gazelor europene, Rusia este cel mai bine plasată pentru a veni în ajutorul Europei, a spus el.
”Nu există nicio îndoială în mintea mea, iar (Agenţia Internaţională pentru Energie) ea însăşi a validat că singurul furnizor care poate face cu adevărat o mare diferenţă pentru securitatea energetică europeană în acest moment, pentru această iarnă, este Rusia”, a spus Hochstein.
El a afirmat că Rusia poate creşte producţia de gaze în amonte şi ar trebui să o facă rapid prin conductele existente.
Iuri Vitrenko, şeful companiei energetice de stat a Ucrainei Naftogaz, a declarat în această lună că Rusia încearcă să şantajeze Europa pentru a-şi certifica gazoductul Nord Stream 2, menţinând aprovizionarea cu combustibil la un nivel scăzut.
Conducta, la care Washingtonul se opune pentru că ocoleşte Ucraina, este terminată, dar are nevoie de aprobări din partea autorităţii de reglementare din Germania pentru a începe să livreze gaze ruseşti sub Marea Baltică către Europa.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.