Un ofiţer din rândul rebelilor separatişti capturat de armata ucraineană săptămâna trecută în apropierea liniei frontului din Donbas este cetăţean rus, aşa cum relataseră anterior unele media ucrainene. Confirmarea a fost făcută chiar de Ministerul rus de Externe, potrivit agenţiilor de presă ucrainene Liga.Novini şi Gordon.ua, transmite SafeNews.md cu referire la digi24.ro.
Andrei Kosiak, reprezentantul (autoproclamatei) Republici Populare Doneţk (DNR) în cadrul Centrului mixt de control şi coordonare al regimului de încetare a focului în Donbas, s-a dovedit a fi cetăţean rus, a reacţionat marţi MAE rus într-un comunicat, citat de agenţia oficială de presă RIA Novosti, potrivit Agerpres.
„În pofida acestui fapt, instituţiile diplomatice şi consulare ale Rusiei din Ucraina nu au primit nicio notificare cu privire la cele întâmplate, deşi convenţia consulară ruso-ucraineană prevede ca acest lucru să fie făcut imediat, nu mai târziu de trei zile de la arestare”, se menţionează în comunicat.
Ambasada Rusiei la Kiev şi Consulatul General rus din Harkov s-au adresat Ministerului ucrainean de Externe şi autorităţilor locale, cerând clarificarea situaţiei şi precizări asupra locului unde este deţinut cetăţeanul rus, precum şi acces consular la acesta, conform textului citat de RIA Novosti.
MAE rus declară că va căuta ca „drepturile legale ale cetăţeanului rus” să fie respectate, îndemnând partea ucraineană să îşi reconsidere poziţia şi „să înceteze provocările”.
Prin declaraţia sa cu privire la reţinerea cetăţeanului Federaţiei Ruse, Andrei Kosiak, Ministerul de Externe al Rusiei a recunoscut practic participarea militarilor ruşi în conflictul armat din Donbas, a reacţionat miercuri delegaţia ucraineană în cadrul Grupului trilateral de contact pentru reglementarea conflictului din estul Ucrainei, într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.
„MAE rus a recunoscut astfel oficial implicarea cetăţenilor ruşi în conflictul din estul Ucrainei. Îi felicităm pe reprezentanţii ruşi pentru acest pas curajos: este greu să recunoşti adevărul după opt ani de minciuni constante.
Îi dorim diplomaţiei ruse putere şi inspiraţie în abordarea următoarei bariere: recunoaşterea oficială a responsabilităţii depline a conducerii Federaţiei Ruse pentru începerea şi continuarea conflictului armat internaţional în estul Ucrainei”, se menţionează în declaraţia oficialilor ucraineni.
Delegaţia ucraineană mai subliniază că recunoaşterea de către Rusia a responsabilităţii sale pentru conflictul din Donbas reprezintă principala garanţie pentru demararea unui proces real de soluţionare paşnică a conflictului.
„Rusia a început acest război şi Rusia obstrucţionează soluţionarea lui paşnică”, a declarat marţi, la Kiev, ministrul american al apărării, Lloyd Austin, care s-a aflat într-o scurtă vizită în Ucraina, potrivit Interfax-Ukraina, Reuters şi AFP.
Conflictul din Donbas a început la scurt timp după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, opunându-i pe rebelii separatişti, susţinuţi de Moscova, forţelor guvernamentale ucrainene. Rusia a negat permanent, în pofida evidenţelor, orice implicare şi acordarea de ajutor militar rebelilor, afirmând că acordă doar „asistenţă de ordin umanitar”.
Cine este Andrei Kosiak
La 13 octombrie, delegaţia ucraineană din cadrul Grupului de contact a anunţat reţinerea ofiţerului rus Andrei Kosiak de către un grup operativ al forţelor armate ucrainene în zona de conflict din Donbas.
Şeful delegaţiei ucrainene în cadrul Grupului de contact, Aleksei Arestovici, a precizat că acesta primise paşaport rusesc în februarie 2021 în regiunea rusă Rostov pe Don, de la frontiera cu Ucraina.
Asupra lui s-au găsit arme şi muniţii. Oficialii ucraineni au publicat o fotografie cu „carnetul său militar”, eliberat de rebelii din Doneţk.
De fapt, Andrei Kosiak este născut la Alcevsk, regiunea Lugansk, estul Ucrainei. Ca cetăţean ucrainean, el ar fi comis în 2010 un omor cu premeditare, susţine Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).
Ministerul Apărării ucrainean a declarat că Kosiak făcea parte dintr-un grup de militari ruşi care efectuau o misiune de recunoaştere sub acoperire.
Separatiştii susţin că acesta făcea parte dintr-un comitet comun care supraveghea armistiţiul în zona de conflict.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.