Peste 51.000 de copii din Iran au pierdut un părinte din cauza pandemiei Covid-19, au comunicat autoritățile iraniene din serviciile de asistență socială, scrie BBC. Când vor crește, mulți se vor întreba dacă aceste drame ar fi putut fi evitate dacă țara nu ar fi interzis importul de vaccinuri.
Printre ei este și Eliza, în vârstă de patru ani. Fetița era foarte atașată de tatăl ei. Citeau împreună, cântau împreună, iar el era mereu alături, seara, la culcare. Dar, într-o zi, el a început să tușească și a fost dus la spital. Bărbatul, care avea 40 de ani, a murit de Covid.
„Devine foarte agitată dacă nu mă mai vede chiar și un minut, crede că s-ar putea să nu mă mai întorc, așa cum a fost cu tatăl ei”, spune Afrooz, mama Elizei.
Eliza este unul dintre miile de copii care se confruntă cu pierderea mamei sau a tatălui în urma pandemiei, în Iran.
Mulți dintre acești copii au făcut școala acasă în ultimele 18 luni și au acces redus la serviciile de asistență socială și alte forme de ajutor. Impactul asupra lor va fi de amploare, spun psihologii.
„Copiii care își pierd părinții înțeleg că viața este imprevizibilă. Simt că își pierd siguranța, reperul și controlul asupra vieții. Asta poate avea consecințe pe termen lung, ceea ce duce și la risc de traume și de efecte adverse asupra sănătății lor”, a explicat Samineh Shaheem, profesor de psihologie în Londra.
În comparație cu mulți dintre acești copii, Eliza este într-o situație mai bună, deoarece mama ei este profesoară și poate să se ocupe de ea. Pentru multe alte familii însă, viața este mult mai dificilă.
La debutul pandemiei, economia iraniană era deja afectată de sancțiunile economice impuse de SUA, de corupția pe scară largă și de decizii greșite ale autorităților. În primul an de criză, peste un milion de iranieni și-au pierdut locul de muncă.
„Incertitudinea economică și dificultățile financiare pot împinge unii copii mai mari să abandoneze școala pentru a le putea asigura traiul fraților mai mici, ceea ce îi face vulnerabili în fața exploatărilor sub toate formele, iar asta poate duce la consecințe cumplite pentru întreaga familie”, a spus Samineh Shaheem.
În Iran a fost unul dintre cele mai grave focare de coronavirus din Orientul Mijlociu. Numărul oficial al celor decedați din cauza pandemiei a ajuns la peste 120.000, dar autoritățile iraniene recunosc că numărul real este mult mai mare.
Mulți iranieni dau vina pe liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei și spun că amploarea deceselor Covid este provocată de decizia acestuia de a interzice importul de vaccinuri produse în SUA și Marea Britanie iarna trecută. Aceste vaccinuri sunt importate acum, dar doar 20% din populație a fost vaccinată până acum. Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, promisese că 70% din populație va fi vaccinată până la sfârșitul lunii septembrie, dar acest lucru nu a fost realizat.
Acum, astfel de promisiuni sunt tardive pentru tatăl Elizei.
„Ea continuă să spună că, atunci când vom scăpa de Covid, tatăl ei se va întoarce”, povestește mama fetiței.
Este o dorință imposibilă. Mulți copii asemenea Elizei vor crește întrebându-se dacă moartea părinților lor ar fi putut fi evitată dacă importul de vaccinuri nu ar fi fost interzis.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.