Acasă Extern Borrell: UE sprijină programul de reforme al Guvernului din R. Moldova

Borrell: UE sprijină programul de reforme al Guvernului din R. Moldova

0

Uniunea Europeană sprijină ferm agenda ambiţioasă de reforme a Guvernului moldovenesc. Potrivit Infotag, despre aceasta, în ajun, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, vicepreşedintele Comisiei Europene, Josep Borrell, la o conferinţă de presă comună la Bruxelles, în urma unei întrevederi cu prim-ministrul Natalia Garviliţa.

Borrell a menţionat că încrederea pe care au primit-o noile autorităţi moldoveneşti la alegeri este „o mare onoare, dar şi o mare responsabilitate”.

„Acest lucru va aduce, de asemenea, o nouă dinamică în relaţiile noastre. În cadrul şedinţei de astăzi am discutat despre perspectivele de consolidare a cooperării dintre Uniunea Europeană şi Moldova.

Salut obiectivul Dvs. clar de a aduce Moldova mai aproape de Uniunea Europeană, pe baza valorilor noastre comune: democraţia, statul de drept şi respectarea drepturilor omului.

Ştiţi că susţinem cu fermitate agenda ambiţioasă de reforme a Guvernului Dvs., în special în ceea ce priveşte statul de drept, reforma sistemului de justiţie şi combaterea corupţiei.

Cred că este foarte important ca aceste reforme să fie durabile şi să aducă rezultatele scontate. Comisia Europeană a promis sprijin financiar pentru punerea lor în aplicare”, a declarat Înaltul Reprezentant.

Potrivit lui, toate „instituţiile UE vor continua să se angajeze în asocierea politică şi integrarea economică cu Moldova, în conformitate cu Acordul de Asociere Uniunea Europeană – Moldova”.

„Am discutat, de asemenea, calea de urmat pentru cooperarea în domeniul securităţii şi apărării – domeniu foarte important pentru Moldova – şi am convenit să relansăm consultările bilaterale pentru a identifica sectoare mai concrete pentru o cooperare ulterioară”, a spus Borrell.

De asemenea, diplomatul a menţionat că a fost abordată soluţionarea conflictului transnistrean.

„În continuare suntem pregătiţi să facilităm un proces de soluţionare cuprinzător, paşnic şi durabil, pe baza respectării integrităţii teritoriale şi suveranităţii Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional, cu un statut special pentru Transnistria”, a menţionat Borrell.

Oficialul a mai spus că s-a discutat, de asemenea, politica Parteneriatului Estic, care, în opinia lui, ar trebui să se dezvolte în continuare „pe principiile incluziunii şi diferenţierii atât la nivel bilateral, cât şi multilateral”.

„În cele din urmă, am căzut de acord că viitorul Consiliu de Asociere Uniunea Europeană – Moldova, care este programat pentru sfârşitul lunii octombrie, va oferi o nouă posibilitate de a discuta despre aceste şi alte domenii de cooperare mai detaliat şi mai concret”, a conchis vicepreşedintele Comisiei Europene.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.