Este uimitoare viteza cu care procurorul general Alexandru Stoianoglo a decis că nu va începe urmărirea penală în cazul „kuliok”-ului cu bani transmis de Plahotniuc lui Dodon. Cu bani, fiindcă Dodon spune în filmulețul difuzat de deputatul Iurie Reniță că acel conținut al pungii va fi folosit pentru plata salariilor (funcționarilor PSRM). După 2000, salariile în Republica Moldova nu se mai plătesc în produse naturale, ci în bani.
Procurorul general declară „șmecher” că nu se știe ce era în punga respectivă. Nu se știe doar în ce valută și ce sumă i-a oferit Plahotniuc lui Dodon, dar se poate afla, dacă există interes pentru aceasta. Deși Plahotniuc a spus că nu știe „cât i-a dat Costea”, el nu poate fi crezut, e mai curând îngâmfarea îmbogățitului peste noapte, care simulează disprețul față de numărarea banilor. E informat probabil și Iaralov, care a luat punga de la Plahotniuc, ca să o transmită lui Costea (Botnari), ca acesta, la rândul său, să i-o dea lui Cornel, de la PSRM, care avea, după cum spune Dodon, nevoie urgentă să plătească salariile (funcționarilor PSRM), scrie Nicolae Negru, pentru Ziarul National.
Cu atâtea persoane implicate în afacerea „kuliok”-ul, să pui atât de repede punct investigațiilor, cum o face Stoianoglo, trebuie să fii într-adevăr „independent”. Adică, să-ți fie în cot de opinia publică și să slujești cu fidelitate pe cel care te-a numit în funcție. Are dreptate Ion Buraga să ironizeze că trebuia să cerem numirea unui procuror general onest, nu independent.
Nu e greu de înțeles de ce s-a grăbit Stoianoglo. Lui Dodon nu i-ar sta bine să-și anunțe startul campaniei electorale cu un posibil dosar penal de luare de mită atârnând deasupra capului său. Din aceeași cauză, Stoianoglo s-a grăbit să-l absolve pe Dodon și de acuzația că ar fi fost finanțat de Rusia (după cum a recunoscut el într-un alt filmuleț), de extrădarea profesorilor turci în schimbul mobilei turcești pentru cabinetul prezidențial etcetera. Iar eliberarea, la fel de operativă, a lui Platon o fi fost necesară pentru asigurarea finanțării lui Dodon, căci Kozak s-o fi confruntând și el cu probleme financiare, dacă i-a cerut președintelui Republicii Moldova să recurgă la finanțarea locală, de la Plahotniuc.
Nu, nu, aceasta nu înseamnă că Rusia se dezice de Dodon, cum insinuează unii. Prea mult s-a investit în el și Moscova trebuie să-și recupereze investiția. A și obținut, parțial, câte ceva, dar mai e până la controlul deplin al republicii. În special, ministrul de Externe, Oleg Țulea de la PD, nu pășește în ritmul PSRM, ca Pînzari și alți miniștri, mai „pragmatici”, mai înclinați spre „politica externă echilibrată”.
După toate semnalmentele, se pregătește o implicare de proporții a Rusiei în alegerile prezidențiale din Republica Moldova. În ultima vizită a lui Dodon la Moscova, chiar dacă Putin l-a ținut la distanță și „pșâdintele” nostru a fost nevoit să-și facă drum cu coatele ca să ajungă lângă idolul său (l-a ajutat și Lukașenko, supărat pe Putin și evitând în mod evident să stea alături de el), Kozak i-a promis și continuarea suspendării taxelor vamale pentru o serie de produse moldovenești, și reluarea negocierilor cu privire la împrumutul de 200 milioane de euro, anulat prin decizia Curții Constituționale, și zeci de mii de tone de motorină ajutor umanitar pentru fermierii loviți de secetă…
Având surplus de motorină în legătură cu conjunctura de pe piața internă și internațională, Moscova vrea să prindă doi iepuri: să-și deșerte un pic rezervoarele arhipline și să cumpere alegători în Republica Moldova… Iar cu 200 de milioane de euro poți să impresionezi o altă parte importantă de alegători.
Mai ținând cont și de faptul că organizarea alegerilor îi va reveni Guvernului lui Dodon, acestea nu au cum să fie libere și corecte și, dacă deputații PAS și PD nu se vor hotărî să voteze moțiunea de cenzură și să instaleze un guvern veritabil, lor le va reveni răspunderea realegerii în funcția supremă a unui politician trădător, corupt până-n măduva oaselor, cu toate consecințele ce decurg de aici.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.