Creșterea prețurilor la gaz va duce la creșterea facturilor din această iarnă și amenință consumul și inflația pe termen scurt. O nouă lovitură pentru economia mondială care tocmai se punea pe picioare după șocul pandemiei de COVID-19, se arată într-o analiză Reuters.
Haosul de pe piața gazelor naturale, care a determinat creșterea cu 280% a prețurilor în Europa în acest an și a dus la o creștere de 100% în SUA, este pus pe seama unei serii de factori, de la nivelurile scăzute de stocare la prețurile certificatelor de carbon, până la reducerea aprovizionării cu gaz rusesc.
Atât de mari sunt tensiunile, încât mai mulți parlamentari din Parlamentului European au cerut o anchetă asupra a ceea ce susțin că ar putea fi o manipulare a pieței de către compania rusească Gazprom.
Prețurile gazelor naturale în Europa au crescut în ultimele luni, contribuind la creșterea costurilor europene ale energiei electrice. Spania a cerut luni Comisiei Europene să emită un set de recomandări pentru a ajuta statele membre să reacţioneze în mod adecvat la creşterea preţurilor la electricitate fără a încălca regulile blocului comunitar. De asemenea, a sugerat că este nevoie de măsuri pentru a limita speculaţiile pe piaţa certificatelor de poluare.
Indiferent de cauze, creșterea are implicații majore pe piață.
Cum va fi afectată economia de creșterea prețului gazului
Analiștii spun că este prea devreme pentru a reduce previziunile de creștere economică, dar un impact asupra activității economice pare inevitabil.
Morgan Stanley consideră că impactul în Statele Unite, cea mai mare economie din lume, ar trebui să fie mic. În timp ce peste o treime din consumul de energie din SUA în 2020 a fost furnizat de gaze naturale, utilizatorii erau preponderent industriali, notează analiștii.
În general, însă, prețurile mai mari ale gazului cresc riscul de stagflație- inflație ridicată, creștere redusă.
„Este destul de clar că există un sentiment tot mai mare de neliniște în ceea ce privește perspectivele economice, întrucât un număr tot mai mare de companii se uită la perspectiva creșterii costurilor”, a declarat Michael Hewson, analist șef de piață la CMC Markets.
Prețurile energiei electrice din zona euro sunt la un nivel record, putând exacerba presiunile inflaționiste cauzate de blocajele de aprovizionare legate de COVID. În Germania, 310.000 de gospodării se confruntă cu o creștere de 11,5% a facturilor la gaz.
Observând că prețurile din Germania erau deja la cel mai ridicat nivel din 1974, analiștii au prezis creșteri de 5% pentru prețurile la electricitate și gaz în ianuarie, adăugând 0,25 puncte procentuale la inflația consumatorilor anul viitor.
Costurile mai ridicate ale alimentelor sunt un alt efect secundar. Reducerea producției de îngrășăminte ar putea, de asemenea, să ridice prețurile la alimente.
Goldman Sachs prezice o cerere mai ridicată de petrol, cu un risc de creștere de 5 dolari pe baril până în cel de-al patrulea trimestru al anului 2021, până la 80 de dolari pe baril. Brent se tranzacționează la aproximativ 74 de dolari în prezent.
Băncile centrale susțin în continuare că această creștere a inflației este temporară. Isabel Schnabel, membru al consiliului de administrație al Băncii Centrale Europene, a declarat luni că este mulțumită de valoarea pe scară largă a inflației.
Reuniunile băncilor centrale din această săptămână ar putea testa hotărârea factorilor de decizie politică. Întâlnirea de joi a Băncii Angliei se concentrează în special pe valoarea inflației, având în vedere că în Marea Britanie tocmai a atins un nivel record în ultimii nouă ani.
Având în vedere creșterea prețurilor de producție din Marea Britanie, a prețurilor finale, dar și deficitul de forță de muncă, există o șansă ridicată ca prețurile mari să nu fie doar pe termen scurt, a declarat Susannah Streeter, analist senior la Hargreaves Lansdown.
Marea Britanie are în vedere să ofere împrumuturi susținute de stat firmelor energetice după ce marii furnizori au solicitat sprijin pentru a acoperi costurile de preluare a clienților de la companii care s-au prăbușit sub impactul prețurilor la gaz.
Între timp, Franța planifică subvenții de 100 de euro către milioane de gospodării pentru a compensa factura la energie și gaz.
Spania a șocat sectorul de utilități săptămâna trecută redirecționând miliarde de euro din profiturile companiilor energetice către consumatori și plafonând creșterile prețurilor la gaz.
Totodată, oficialii spanioli cer Uniunii Europene înfiinţarea unei platforme europene centralizate pentru achiziţionarea de gaze naturale şi începere formării unor rezerve strategice de gaze naturale, pentru a contracara expunerea blocului la pieţele internaţionale fluctuante.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.