Astăzi se împlinesc 33 de ani de la semnarea Acordului de încetare a focului în războiul de pe Nistru, încheiat la Moscova pe 21 iulie 1992, între președintele Federației Ruse, Boris Elțîn, și președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur. Acordul a fost menit să aducă pacea într-un conflict sângeros ce izbucnise la începutul anului 1992, chiar în ziua în care Republica Moldova devenea membră a Organizației Națiunilor Unite.
Semnat la Moscova, acordul conținea opt puncte esențiale, inclusiv instituirea unei zone de securitate, crearea Comisiei Unificate de Control și reglementarea liberei circulații și a întoarcerii refugiaților. Cu toate acestea, multe dintre prevederile documentului nu au fost puse în aplicare sau au fost ignorate în timp.
Războiul de pe Nistru a avut un impact devastator asupra populației, iar cele mai intense lupte au avut loc în localitățile Cocieri, Coșnița și Tighina, unde sute de tineri și-au pierdut viața în apărarea independenței și suveranității Republicii Moldova. Durerea și traumele lăsate de acele zile sunt adânc înrădăcinate în memoria colectivă a națiunii.
În ciuda semnării acordului, conflictul nu a fost rezolvat pe cale politică. Mulți analiști politici susțin că Acordul din 1992 a oferit Federației Ruse un pretext pentru a-și menține trupele în regiunea transnistreană. De-a lungul decadelor, Moscova nu a respectat angajamentele de retragere a trupelor și a armamentului, iar regiunea continuă să fie sub controlul autorităților separatiste de la Tiraspol, susținute activ de Federația Rusă.
Astăzi, la 33 de ani de la semnarea acordului, conflictul rămâne „înghețat”, dar tensiunile și instabilitatea persistă. Separatiștii transnistreni continuă să lanseze provocări la adresa Chișinăului, iar cetățenii din regiune se află în continuare prinși între frontiere politice, restricții și interese geopolitice contradictorii.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.