Acasă Justiţie 28 de procurori, sancționați disciplinar pe parcursul anului 2019

28 de procurori, sancționați disciplinar pe parcursul anului 2019

0

Majoritatea procurorilor, sancționați anul trecut, au primit avertismente sau mustrări. Potrivit informațiilor prezentate în Raportul de activitate pentru anul 2019 al Colegiului de disciplină şi etică al procurorilor, opt procurori au primit avertisment, iar 16 mustrare. În același timp, reducerea salariului cu 15% pe o perioadă de 3 luni a fost dispusă în privința a trei procurori, iar eliberarea din funcţia de procuror s-a decis într-un singur caz. Totodată, încetarea procedurii disciplinare, pe faptul că nu a fost comisă o abatere disciplinară, a fost dispusă în privinţa a opt procurori.

.

11 hotărâri ale Colegiului au fost, însă, contestate la Consiliul Superior al Procurorilor de către Inspecţia procurorilor sau acuzatorii de stat vizați. În rezultat, în câte trei cazuri, Consiliul a decis agravarea sau atenuarea sancțiunii, iar în patru cazuri a menținut pedeapsa aplicată de Colegiu. O contestație este pendinte la Consiliul Superior al Procurorilor.

Colegiul are următoarele atribuţii:

  • examinează cauzele disciplinare inițiate împotriva procurorilor, primite de la Inspecția procurorilor, și aplică, după caz, sancțiuni disciplinare;
  • adoptă recomandări privind prevenirea abaterilor disciplinare și respectarea eticii de către procurori;
  • formulează avize individuale cu privire la incompatibilităţile procurorilor sau, după caz, eventuale sau pretinse conflicte de interese, precum și privind probleme de etică şi de deontologie a procurorilor.
  • examinează contestaţiile formulate în ordinea art.49 alin.(4) din Legea cu privire la Procuratură.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.