Acasă Politic DOC // Cererea de chemare în judecată depusă de Maia Sandu în...

DOC // Cererea de chemare în judecată depusă de Maia Sandu în privința lui Igor Dodon va fi rejudecată la Curtea de Apel

845
0
ads

Curtea de Apel Chișinău a casat, la 17 noiembrie, hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, emisă la 14 noiembrie, prin care a fost admisă cererea depusă de candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la prezidențiale, Maia Sandu, împotriva candidatului independent, susținut public de Partidul Socialiștilor din R. Moldova, Igor Dodon, în legătură cu distribuirea pliantelor electorale ce conțin mesaje manipulatorii la adresa candidatei PAS. Magistrații au decis reținerea cauzei civile pentru examinare la Curtea de Apel, transmite SafeNews.md cu referire la zdg.md.

Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții de Apel Chișinău consideră greșită soluția instanței de fond și atestă că, obiectul litigiului constă în încălcarea de către concurentul electoral Igor Dodon a regulilor cu privire la agitația electorală, prin care s-a lezat onoarea, demnitatea și reputația concurentului electoral Maia Sandu, precum și interzicerea distribuirii, difuzării materialelor de propagandă electorală cu caracter defăimător, care încalcă onoarea și demnitatea persoanei și înlăturarea și retragerea urgentă a acestui material.

„Întrucât Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții de Apel Chișinău consideră greșită soluția instanței de fond cu privire la acceptarea spre examinare a cererii de chemare în judecată înaintată de către Maia Sandu împotriva lui Igor Dodon cu privire la apărarea demnității, onoarei și reputației și emiterea pe marginea cererii a hotărârii contestate, fiind examinată cauza cu încălcarea competenţei jurisdicţionale, instanţa de apel urmează să admită apelul, să caseze integral hotărârea primei instanţe şi să trimită cauza spre rejudecare în instanța competentă” se arată în hotărârea Curții de Apel Chișinău.

Astfel, cauza civilă a fost reținută pentru examinare în Curtea de Apel Chișinău în complet specializat în materie de contencios administrativ.

Document by Ziarul de Gardă

Președinta ședinței, Ana Panov, a avut însă opinie separată cum că apelurile declarate de către avocații celor doi concurenți electorali urmau a fi examinate până la data de 15 noiembrie curent de Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ.

De menționat că, Colegiul s-a întrunit pe 15 noiembrie pentru examinarea cauzei în ordine de apel, însă fiind în minoritate, cauza după lichidarea neajunsurilor în aceeași zi de 15 noiembrie, a fost amânată, pentru examinare pentru 17 noiembrie.

Sâmbătă și duminică, 7 și 8 noiembrie, atât în Capitală, cât și în raioane au fost distribuite pliante cu mesaje manipulatorii la adresa candidatei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu. În foile volante este scris despre o eventuală închidere a școlilor și spitalelor, lichidarea raioanelor și unirea satelor în județe, legalizarea căsătoriilor „dintre homosexuali”, precum și stoparea plăților pentru pensii și salarii. Pliantele conțin informații cum că au fost achitate din fondul electoral al candidatului susținut de PSRM, Igor Dodon. În raportul financiar prezentat de Igor Dodon Comisiei Electorale Centrale (CEC) la 6 noiembrie nu sunt, însă, indicate cheltuieli pentru tipărirea pliantelor. Informațiile din pliante sunt atacurile lansate de Igor Dodon în cadrul unui briefing de presă de la 3 noiembrie.

În briefingul de presă de la 3 noiembrie, într-un discurs de jumătate de oră, el a făcut o serie de afirmații false, cum că Maia Sandu ar fi închis mai multe școli, primării, spitale și că ar fi scos limba rusă din curricula școlară. Datele statistice și informațiile oficiale dezmint falsurile lui Igor Dodon, scrie Stop Fals.

Pliantele conțin informații cum că au fost achitate din fondul electoral al candidatului susținut de PSRM, Igor Dodon. În timp ce reprezentanții PAS spun că „Igor Dodon nu a rezistat și a coborât în glod și împroașcă cu acest glod toată țara”, reprezentanții staff-ului acestuia au declarat pentru ZdG că în cadrul dezbaterilor, candidatul va veni cu „dovezi și argumente”. Dezbaterea însă nu a mai avut loc.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

adv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here