Acasă Justiţie EXCLUSIV // DOC // Membrii CSM din rândul judecătorilor susțin contestația duputaților...

EXCLUSIV // DOC // Membrii CSM din rândul judecătorilor susțin contestația duputaților PAS, adresată CC privind declararea neconstituțională a modificărilor Legii CSM operate de alianța PDM-PSRM

1799
0
ads

Membrii Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din rândul judecătorilor susțin contestația duputatului PAS, Sergiu Litvinenco adresată Curții Constituționale privind declararea neconstituțională a modificărilor Legii CSM operate de alianța PDM-PSRM. O decizie în acesta sens se arată într-un răspuns adresat Curții Constituționale, după ce ultima ultima a expediat o sesizare cu referire la controlul constituționalității unor prevederi.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor, susțin motivele expuse în sesizare ca fiind neconstituționale prevederile articolului 1, punct 1 din Legea nr. 193 din 20 decembrie 2019 pentru modificarea unor acte legislative referitoare la modificarea art.3 alin (3) din Legea nr 947/1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii în partea ce ține de procedura de selectare de către Parlament a profesorilor de drept titulari, precum și a Hotărârii Parlamentului nr.53/2020 privind numirea unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, de arată în răspunsul sesizării înaintate de Curtea Constituțională.

La data de 02 noiembrie, Curtea Constituțională a expediat în adresa CSM sesizarea cu referire la controlul constituționaliții unor prevederi ale articolului 1, pct. 1 din Legea nr.193 din 20 decembre 2019 privind numirea unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea expunerii opiiei Plenului CSM asupra sesizării vizate.

Sesizarea a fost introdusă în ordinea de zi a ședinței Plenului CSM din 10 noiembrie 202 pentru examinare, însă în cadrul ședinței s-a constatat imposibilitatea adoptării unei hotărâri, ședința fiind nedeliberativă, așa cum 4 membri profesori nu au fost în drept să participe la examinare așa cum chestiunea îi vizează direct. Prin urmare s-a creat necesitatea de a prezenta Curții Constituționale opinia doar a membrilor-judecători ai CSM.

Amintim că la 28 octombrie, 2020, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca au cerut anularea hotărârii parlamentului în privința numirii a patru magistrați din rândul profesorilor titulari de drept în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). 

Am contestat la Curtea Constituțională legea care i-a permis lui Dodon capturarea și subjugarea Consiliului Superior al Magistraturii”, a scris Sergiu Litvinenco într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit parlamentarului, CSM-ul ar fi „un instrument” în mâinile președintelui degrevat.

„Dacă vă aduceți aminte, în decembrie 2019, contrar avizului Comisiei de la Veneția, a fost adoptată legea urmare căreia Dodon și-a pus patru oameni loiali în funcția de membru al CSM. Ce a urmat cunoaștem cu toții – CSM-ul a devenit un instrument de-a lui Dodon prin care s-a (re)capturat justiția la fel ca și pe timpul Plahotniuc”, a mai adăugat Litvinenco.

Este vorba despre magistrații Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță, Valentina Coptileț și Ion Crețu.

„Mizeria de la CSM nu mai poate continua. Aceste lucruri trebuie să înceteze. Republica Moldova, oamenii acestei țări, au nevoie de un CSM și de o justiție care să facă dreptate. Și asta vom face! Dodon va pleca în șuturi la fel ca și Plahotniuc”, a conchis Litvinenco.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

adv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here