Acasă Politic Un străin și familia sa au devenit cetățeni moldoveni prin investiții

Un străin și familia sa au devenit cetățeni moldoveni prin investiții

150
0

Un alt cetăţean străin şi trei membri ai familiei acestuia au primit cetăţenie moldovenească în schimbul investiţiilor. Potrivit agenţiei Infotag, un decret în acest sens, semnat de preşedintele Igor Dodon, în data de 1 octombrie, a fost făcut public vineri în “Monitorul Oficial”.

Numele noilor cetăţeni ai R. Moldova nu sunt indicate în document. Anterior, Parlamentul a adoptat amendamente la legislaţie, care exclud obligativitatea de a face publice numele destinatorilor cetăţeniei. 

Parlamentul a decis că documentele depuse vor fi examinate în continuare, iar cereri noi nu vor fi acceptate, întrucât legea adoptată a fost anulată.

Programul de obţinere a cetăţeniei în schimbul investiţiilor a fost aprobat în 2018 de către Guvern, care intenţiona să atragă în acest fel în ţară cel puţin 1,3 mlrd. euro în următorii cinci ani.

Potrivit programului, un investitor străin poate obţine cetăţenia R. Moldova dacă transferă în Fondul de Dezvoltare Durabilă cel puţin 100 mii de euro sau 250 mii de euro într-un domeniu de afaceri de importanţă strategică.

Autorităţile au promis că cetăţenia Republicii Moldova prin investiţii va fi acordată numai solicitanţilor care corespund celor mai bune standarde internaţionale.

În acelaşi timp, Uniunea Europeană (UE) a criticat dur decizia adoptată în R. Moldova cu privire la acordarea cetăţeniei în schimbul investiţiilor. 

În opinia UE, programul aprobat comportă riscul de a acorda cetăţenia moldovenească unor persoane cu trecut dubios, precum şi care prezintă pericol pentru securitatea ţării.

Având în vedere acest lucru, Parlamentul mai întâi a instituit moratoriu asupra acordării cetăţeniei R. Moldova prin investiţie, iar în iunie 2020 a anulat legea.

Ultima dată, încă şase cetăţeni străini şi membrii familiei acestora au primit cetăţenia moldovenească în schimbul investiţiilor. Preşedintele Igor Dodon a semnat decretul corespunzător în data de 3 august.

Anterior, Agenţia Servicii Publice a informat că în total 97 de persoane au solicitat cetăţenie în cadrul programului. Solicitanţii de cetăţenie sunt originari din ţări precum: Australia, Republica India, Canada, Republica Populară Chineză, Marea Britanie, Republica Arabă Siriană, Africa de Sud, Federaţia Rusă, Republica Populară Bangladesh, Statele Unite ale Americii, Republica Libaneză, Republica Turcia, Republica Yemen, Egipt, Republica Socialistă Vietnam şi Regatul Haşemit al Iordaniei.

De la lansarea programului “Cetăţenie prin investiţie” până în luna august 2020, opt persoane au primit cetăţenia R. Moldova, iar la examinare se aflau încă 25 de dosare ale solicitanţilor principali şi a membrilor de familie care se află la întreţinerea acestora.

Anularea Legii cu privire la acordarea cetăţeniei în schimbul investiţiilor a fost una dintre condiţiile impuse de Uniunea Europeană pentru acordarea R. Moldova celei de-a doua tranşe de asistenţă macrofinanciară în valoare de 30 de milioane de euro.

infotag.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here