Acasă Extern Reîncep protestele după ce Lukaşenko a fost învestit pe ascuns

Reîncep protestele după ce Lukaşenko a fost învestit pe ascuns

141
0

În Republica Belarus, oamenii se pregătesc să iasă, din nou, în stradă, pentru a participa la acțiuni de protest spontane, pe fondul învestirii secrete a lui Aleksandr Lukaşenko în funcţia de preşedinte al republicii.

Potrivit RBC, Aleksandr Lukaşenko a depus, miercuri, jurământul pentru un nou mandat în funcția de președinte al Republicii Belarus, în cadrul unei ceremonii care nu a fost anunţată în prealabil.

Comentând evenimentul, ministrul slovac de externe, Ivan Korčok, a scris pe Twitter că Lukaşenko poartă responsabilitatea pentru fraudarea alegerilor prezidenţiale din 9 august, iar ministrul lituanian de externe, Linas Linkevičius, a calificat drept „farsă” învestirea lui Lukaşenko în funcţia de lider al republicii, pe care o conduce din 1994. 

„Ce farsă! Alegeri falsificate. Învestire falsă. Fostul președinte din Belarus nu a devenit mai puțin ‘fost’.

Dimpotrivă” – a scris pe Twitter ministrul lituanian de externe.

Între timp, în Belarus, magazinul „5 Element”, de exemplu, şi-a anunţat închiderea, iar compania IT „Rozum Robotics” a declarat 23 septembrie drept zi nelucrătoare, în legătură cu „evenimentul festiv al învestirii lui Lukaşenko”, reprezentanţii companiei sugerând, astfel, că se alătură protestatarilor.

Opoziția belarus a anunţat că intenționează să organizeze un protest pe termen nedeterminat ca urmare a învestirii în taină a lui Lukaşenko în funcţia de preşedinte.

„Nu vom fi niciodată de acord cu falsificarea și vom cere noi alegeri! Îi îndemnăm pe toți să înceapă o acțiune de nesupunere pe termen nedeterminat” – a scris pe Telegram Pavel Latușko, membru al Consiliului de coordonare al opoziţiei din Belarus.

Contul de Telegram „NEXTA”, de asemenea, a publicat un mesaj prin care face apel la cetățenii din Belarus să iasă în piețele centrale ale orașelor miercuri seară, de la ora 18:00.

rador.ro

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here