Acasă Comunicate de presă Reacția CEC în privința semnalării PAS despre nerespectarea prevederilor legale la capitolul...

Reacția CEC în privința semnalării PAS despre nerespectarea prevederilor legale la capitolul finanțarea campaniei electorale

100
0

Comisia Electorală Centrală respinge acuzațiile Partidului Acțiune și Solidaritate cu privire la nerespectarea prevederilor legale la capitolul finanțarea campaniei electorale. Aceștia mia spun că declarațiile potrivit cărora donațiile pot fi făcute doar începând cu data de 1 octombrie sunt false. Reprezentanții CEC menționează că contul cu mențiunea „Fond electoral” poate fi deschis și până la înregistrarea concurentului electoral, cu condiția că orice încasări și cheltuieli de pe acest cont să se facă doar după înregistrarea concurentului electoral. În acest sens, comisia precizează faptul că cei doi concurenți electorali, deja înregistrați la CEC, Andrei Năstase și Renato Usatîi pot să deschidă cont la bancă, să primească donații și să efectueze cheltuieli.

Membrii CEC au făcut trimite la prevederile art. 1 din Codul electoral care stabilesc că în alegerile parlamentare și locale generale calitatea de concurent electoral o are partidul și blocul electoral care a înaintat candidați la funcțiile elective. În alegerile prezidențiale calitatea de concurent electoral o are doar persoana desemnată pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova. În aceste condiții, partidul politic și blocul electoral nu se identifică cu candidatul, iar orice susținere financiară de către un partid politic a candidatului pe care l-a desemnat se efectuează cu respectarea condițiilor aplicabile persoanei juridice, în limita plafonului stabilit, a 12 salarii medii lunare pe economie pentru anul în curs.

„În cadrul alegerilor prezidențiale din anul 2016, candidatul la funcția de șef al statului, la fel, a avut identitate diferită de partid și bloc electoral, însă plafonul donațiilor la acea etapă, era mult mai mare, până la 400 salarii medii lunare pe economie. Remarcăm faptul că reducerea plafoanelor pentru susținerea financiară a activității partidelor politice și a campaniilor electorale a fost făcută, prin modificarea legislației electorale, în august 2019, la inițiativa partidului politic care astăzi vine cu acuzații nefondate în adresa CEC”, se arată într-un comunicat emis de reprezentanții CEC. 

Referitor la finanțarea campaniei electorale pentru scrutinul prezidențial, CEC recunoaște că a emis o circulară adresată partidelor politice. Aceștia spun că documentul ar aduce claritate unor norme cuprinse în legislația electorală pe marginea acestui subiect. Aceasta vine ca rezultat al examinării rapoartelor financiare ale grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova, unde CEC a reținut că a fost admisă depășirea plafoanelor prevăzute de cadrul legal.

AGORA amintește că, candidata PAS, Maia Sandu, la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, a cerut Comisiei Electorale Centrale (CEC) să anuleze documentul prin care se menționează că formațiunile care și-au înaintat candidatura în campania electorală nu pot să-i susțină financiar.

Deputatul Sergiu Litvinenco susține că în circulara emisă de CEC se face trimitere la un articol din Codul electoral, conform căreia partidele nu apar în definiția concurentului electoral pentru alegerile prezidențiale.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here