Acasă Justiţie VIDEO// Soția unui profesor turc expulzat ilegal în Turcia – INTIMIDATĂ după...

VIDEO// Soția unui profesor turc expulzat ilegal în Turcia – INTIMIDATĂ după ce a atacat la Curtea de Apel Chișinău sentința de condamnare a fostului director SIS: „Sunt urmărită”

733
0

Galina Tufekci, soția directorului filialei din Ceadâr-Lunga a rețelei de licee „Orizont”, Feridun Tufekci, răpit și extrădat ilegal în Turcia pe 6 septembrie 2018, susține că este intimidată după ce a decis să atace la Curtea de Apel Chișinău sentința de condamnare a fostului director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, care s-a ales doar cu o amendă de 88 000 de lei pentru această faptă.

Pentru că nu a fost de acord cu sentința în cazul lui Vasile Botnari, care și-a asumat toată vina pentru extrădarea ilegală a celor șapte profesori turci, soția lui Feridun Tufekci, condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare în Turcia, a venit la Chișinău pentru a depune o contestare.

„Când am fost la Chișinău să depun această cerere, nu știu de ce eram urmărită… În ce țară trăim noi? De ce eu nu am dreptul să depun această cerere, prin care să-mi apăr interesele mele? Este clar că mi-au fost încălcate toate drepturile”, a declarat femeia astăzi, în cadrul unor dezbateri publice cu tema: „Doi ani de la expulzarea profesorilor turci: lecții învățate, lecții de învățat”, organizate de IPN.

Galina Tufekci a precizat că ultimii doi ani au fost de coșmar pentru ea, dar în special pentru copiii ei.

„Sunt cei mai tragici ani din viața mea… Copiii mei suferă enorm, deoarece îl iubesc foarte mult pe tatăl lor aflat în detenție. Mereu pomenesc de el și cu lacrimi în ochi întreabă de ce tocmai el a fost luat… Le spun că el este cel mai bun și de aia l-au luat. 12 minori au rămas fără tați în urma acestei operațiuni, iar șase dintre acești copii sunt cetățeni ai R. Moldova. Din păcate, nu am văzut evoluții în investigarea acestui caz, deși au apărut fapte noi”, a concluzionat Galina Tufekci.

De menționat că atât Galina Tufekci, cât și familiile celorlalți șase profesori răpiți și extrădați ilegal în Turcia, nu au fost parte a procesului pornit pe numele lui Vasile Botnari. Astfel, soția lui Feridun Tufekci, cetățean al R. Moldova, a contestat la Curtea de Apel Chișinău verdictul blând în privința fostului director SIS. Femeia mai spune spune că nu i-a fost adusă la cunoștință nicio ordonanță de pornire a urmăririi penale sau alte acte procesuale din cauza penală nominalizată.

Prezent la același eveniment, Ion Manole de la Asociația „Promo-LEX” a remarcat faptul că acest caz a fost ținut în secret, pentru că politicienii l-au vrut „uitat”, aceștia evitând să se pronunțe public vizavi de dosarul profesorilor turci.

ziarulnațional.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here